Railgun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Naval Surface Warfare Center test affyring januar 2008, efterladende en plasmafane efter projektilet.
En railguns elektriske diagram.

En railgun er en fuldt elektrisk kanon, som accelererer en elektrisk ledende projektil langs et par metal skinner, der anvender de samme principper som en homopolar motor. Railguns anvender to glidende eller rullende kontakter[1], som tillader en stor elektrisk strøm at passere gennem projektilet. Denne strøm vekselvirker med et stærk magnetfelt genereret af skinnerne og denne vekselvirkning accelererer projektilet, da kun denne kan bevæge sig.

En af en railguns karaktertræk er fraværet af klassiske brændende fremdriftsmidler (kun projektilet og den elektriske energi behøves til at sende projektilet forbruges) og muligheden til at sende projektilet meget hurtigere end traditionel skydevåbenteknologi tillader. Derfor vil en railgun også virke fint i et lufttomt rum som f.eks. verdensrummet.

Railguns har længe eksisteret som eksperimentiel og demonstrations teknologi. Men er i nyere tid drejet mod at blive en farbar militær teknologi. For eksempel, i de sene 2000er, testede U.S. Navy en railgun som accelererer en 3,2 kg projektil til omkring 2,4 km/s (ca. mach 7).[2]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ youtube.com: rolling railgun demonstration
  2. ^ Technology Review:, Electromagnetic Railgun Blasts Off, February 6, 2008, by Brendan Borrell

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: