Rembrandt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler kunstmaleren Rembrandt. Opslagsordet har også en anden betydning, se Rembrandt (film).
Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn - Self-Portrait - Google Art Project.jpg
'Selvportræt med øl og kraven slået op, 1659,
Fødselsnavn Rembrandt Harmenszoon van Rijn
Fødselsdato- og sted 15. juli 1606
Leiden
Død, sted eller/og årsag 4. oktober 1669 (63 år)
Amsterdam
Hvilested Westerkerk
Bopæl Rembrandt-museet
Nationalitet Forenede Nederlande Forenede Nederlande Rediger på Wikidata
Felt Maleri
Uddannelse Privatundervisning
Periode Den hollandske guldalder
Hovedværker Nattevagten, Syndics of the Drapers' Guild og The Jewish Bride
Ovennævnte oplysninger stammer muligvis direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.
Selvportræt af Rembrandt (1661)
Nattevagten af Rembrandt kan ses på Rijksmuseum i Amsterdam

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15. juli 16064. oktober 1669[1]) var en hollandsk kunstmaler.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Han blev født som søn af en møller i Leiden. Som 14-årig blev han indskrevet som student på Universitetet i Leiden, men forlod studiet efter et halvt år for at forfølge en karriere som maler. I 1624 stod han i lære som kunstmaler hos Pieter Lastman i Amsterdam. Efter 6 måneder vendte han tilbage til Leiden, hvor han fandt sin helt egen stil. I 1632 flyttede han så igen til Amsterdam, hvor han virkede som portrætmaler. Han ægtede Saskia van Uylenburgh, borgmesterdatter og kusine til en successfuld kunsthandler. I perioden 1635-1641 fik parret fire børn, hvoraf kun det ene overlevede. Hustruen døde i 1642.

Op gennem tiden har man ment, at Rembrandt malede over 600 malerier og udførte flere tusinde tegninger og raderinger. Senere studier, blandt andet udført af The Rembrandt Research project, har bragt antallet ned på ca. 300 værker, der tilskrives mesteren. Et af de mest kendte er Nattevagten.

Den anden hustru, Hendrickje Stoffels, døde i 1663. Sønnen Titus fra det første ægteskab døde i 1668. Den 4. oktober 1669 døde Rembrandt i Amsterdam og blev begravet i Westerkerk. Den eneste tilbageværende slægtning var datteren Cornelia, som han havde fået med Hendrickje.

Portrætterne af den danske pige[redigér | redigér wikikode]

Rembrandt tegnede to portrætter af en jysk pige Elsje Christiaens, der blev henrettet for at have dræbt sin værtinde i Amsterdam. Elsje var kommet fra Jylland til Amsterdam for at søge arbejde som køkkenpige, men da hun efter to uger ikke havde fået en plads og ikke kunne betale sit værelse ved Damrak, greb værtinden en kost og truede med at tage Elsjes få ejendele. Elsje greb en økse og slog værtinden, der faldt ned i kælderen og blev dræbt. Elsje flygtede og sprang i Damrak, men den tilløbende mængde fik hende op igen. Byens magistrat dømte hende til døden, og hun blev henrettet ved kvælning på Dam. Hendes lig blev hængt op i Volewijk på IJs nordlige bred. Øksen hang ved siden af hendes hoved. Den 57-årige Rembrandt lod sig ro over til Volewijk for at tegne hende. [2]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Rembrandtgravsted.dk
  2. ^ Rembrandt Harmensz. van Rijn: Elsje Christiaens

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Selvportrætter[redigér | redigér wikikode]

Andre arbejder[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]