Republikken Mahabad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Republikken Mahabad

جمهوری مهاباد
1946–1947
Republikken Mahabads flag
Flag
Republikken Mahabads nationalvåben
Nationalvåben
LocationRepublicofKurdistan.png
Hovedstad Mahabad
Sprog Kurdisk
Historie  
• Etableret
1946
• Ophørt
1947
Efterfulgte
Efterfulgt af
Pahlavi Dynasti
Pahlavi Dynasti

Republikken Mahabad (kurdisk: Komarî Mehabad, persisk: جمهوری مهاباد), officielt kendt som Republikken Kurdistan og etableret i iransk Kurdistan, var en kortvarig kurdisk regering, der søgte kurdisk autonomi inden for rammerne af den iranske stat. [1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Dette er den anden moderne kurdiske stat efter republikken Ararat i Tyrkiet. Hovedstaden var byen Mahabad i det nordvestlige Iran. Selve staten omfattede et lille territorium, inklusive Mahabad og byerne Piranshahr, Sardasht, Bukan, Nacada og Ushnaviya,[2] som omfattede regionerne i den nuværende iranske provins i det vestlige Aserbajdsjan. Grundlæggelsen og nedlæggelsen af ​​republikken var en del af Iran-krisen, en konflikt mellem USA og Sovjetunionen i de tidlige stadier af den kolde krig.

Qazi Muhammad var republikkens præsident, Mustafa Barzani var forsvarsminister og premierministeren var Haji Baba Sheikh. Uafhængighed erklæres den 22. januar 1946, men staten blev besejret mindre end et år senere af den iranske hær. Efter republikkens død bliver Qazi Muhammad offentligt henrettet i det centrale Mahabad.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Allain, Jean. International Law in the Middle East: Closer to Power than Justice. Ashgate Publishing Ltd.
  2. ^ McDowall, David (2004). ["https://books.google.com.br/books?id=1tarN6gfxX8C&dq=%22on+22+January+1946%22&lr=&as_brr=3&source=gbs_navlinks_s&redir_esc=y"