Rigsæble

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det danske rigsæble.

Rigsæble (globus imperialis, pomum), et af konge- og kejsermagtens insignier, formet som en kugle, der omsluttes af et vandret og opefter tillige af et lodret bånd, samt krones af et kors. Som herskermagtens tegn stammer det fra de romerske kejsere og betegner verdensherredømmet, idet de tre dele, hvori båndene deler kuglen, betegner, forneden Afrika, derover Europa og Asien. I de ældste fremstillinger ses dog kun kloden (Augustus), i udformet skikkelse vistnok tidligst hos Valentinian I. Kloden kan krones af Victoria eller andre symboler, efter kristendommens sejr ved Constantin af Kristi monogram eller af korset. Ved kroninger og salvinger bæres rigsæblet af den pågældende i venstre hånd, medens scepteret holdes med den højre. Det danske rigsæble på Rosenborg består af en guldkugle, omkring hvis midte en kreds af diamanter med en bøjle af diamanter herfra tværs over den øverste halvkugle og øverst et diamantbesat kors.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.