Spring til indhold

Robert Anderson (major)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Robert Anderson
14. juni 180526. oktober 1871
Major Robert Anderson
Kaldenavn(e)Litografi af Robert Anderson
Født14. juni 1805
Louisville, Kentucky
Død26. oktober 1871 (66 år), 27. oktober 1871 (66 år)
Nice, Frankrig
Begravet vedWest Point Cemetery
TroskabUSA
Tjenestetid1825–1863
RangGeneralmajor
Militære slag og krigeSeminólekrigene, Mexicansk-amerikanske krig, Amerikanske Borgerkrig
* Fort Sumter
Underskrift

Robert Anderson var en karriereofficer i den amerikanske hær. Han blev kendt for at være kommandanten på Fort Sumter – der hvor de første skud blev affyret i den amerikanske borgerkrig. Han omtales ofte med nævnelse af hans rang på daværende tidspunkt, Major Robert Anderson.

Tidlige år[redigér | rediger kildetekst]

Anderson blev født i Louisville i Kentucky. Han fik sin eksamen fra West Point i 1825 og blev midlertidig sekondløjtnant i 2. artilleriregiment. Han gjorde tjeneste i Black Hawk krigen i 1832 som oberst for de frivillige fra Illinois, hvor han to gange mønstrede kaptajn Abraham Lincoln ind og ud af tjenesten.

Tilbage i den regulære hær som premierløjtnant i 1833 gjorde han tjeneste i den anden Seminolekrig som assisterende generaladjudant i general Winfield Scott's stab. Han deltog den Mexicansk-amerikanske krig, hvor han blev alvorligt såret i Slaget ved Molino del Rey. Det gav ham en midlertidig forfremmelse til major. Han blev permanent udnævnt til major i den regulære hær den 5. oktober 1857. Han var forfatter til Instruction for Field Artillery, Horse and Foot i 1839.

Borgerkrigen[redigér | rediger kildetekst]

Da de sydlige stater i USA begyndte at træde ud af Unionen forblev major Anderson loyal overfor De Forenede Stater. Han var kommanderende officer på Fort Sumter, som ligger i Charlestons havn i South Carolina.

Hans ordrer lød på at han skulle forblive på fortet, som lå på et område, som tilhørte Unionen. Fortet blev bombarderet fra den 12. april til den 13. april 1861, af styrker under ledelse af P.G.T. Beauregard, som havde været en af Anderson's elever på West Point. Major Anderson overgav fortet den 14. april. Ingen blev dræbt under bombardementet. Angrebet på fort Sumter var begyndelsen på den amerikanske borgerkrig. Anderson blev forfremmet til brigadegeneral den 15. maj 1861 efter at være kommet tilbage til Unionsområde.

De sidste år[redigér | rediger kildetekst]

Flaget fra Fort Sumter

Anderson tog fortets flag med sig tilbage til New York City, hvor han deltog i et patriotisk stævne, som menes at have været den største offentlige forsamling i Nordamerika indtil da. Derefter tog Anderson på turne for at rekruttere frivillige til hæren. Det var en stor succes, men desværre svigtede hans helbred, og han måtte lade sig sygemelde. Han trak sig tilbage fra hæren den 27. oktober 1863.

Nogle dage efter Robert E. Lee's overgivelse den 9. april 1865 tog Anderson tilbage til Charleston i sin uniform som midlertidig generalmajor (med rang fra 3. februar 1865) og fire år efter, at han havde sænket flaget i overgivelse, hejste han det nu igen i triumf over det generobrede, men stærkt beskadigede fort, under en ceremoni som afholdtes der. Den samme aften 14. april 1865 blev præsident Abraham Lincoln myrdet.

Anderson døde i Nice i Frankrig, og ligger begravet på kirkegården ved West Point.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  • Eicher, John H., and Eicher, David J., Civil War High Commands, Stanford University Press, 2001, ISBN 0-8047-3641-3.
  • Lawton, Eba Anderson, Major Robert Anderson and Fort Sumter, 1861 (New York, 1911).
  • "Robert Anderson Biography". Hentet 2006-10-01.
  • "Hollywood Gothic" and the Alabama Three Arkiveret 20. januar 2008 hos Wayback Machine