Roger af Andria

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Roger af Andria

Roger of Andria.jpg

Personlig information
Født 1100-tallet Rediger på Wikidata
Italien Rediger på Wikidata
Død 1190 Rediger på Wikidata
Sant'Agata di Puglia, Italien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Militærperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Tancred, portrætteret som en abe, nyder sin dødsfjende Rogers fangenskab i denne tegning fra Peter af Ebolis Liber ad honorem Augusti (1196).

Grev Roger af Andria, Storkammerherre af Sicilien, var en siciliansk adelig, der gjorde krav på den sicilianske trone efter Vilhelm 2.s død i 1189. Nogle har påstået, at han var Drogo af Hautevilles tipoldebarn, men dette er aldrig blevet bevist.

Vilhelm sendte i 1177 Roger og ærkebiskop Romuald af Salerno til Venedig for at deltage i forhandlinger efter den tysk-romerske kejser Frederik Barbarossas nederlag ved Legnano – en sejr, som Roger havde taget del i – året forinden. Begge de to sicilianske udsendinge godkendte Venedig-traktaten.

Efter Vilhelms død modsatte Roger sig Tancred af Lecces krav på tronen og foretrak i stedet Constance, der var datter af Roger 2. af Sicilien og gift med Henrik 6., Barbarossas søn, omend Roger også selv gjorde krav på tronen. Roger havde de fleste af halvøens baroner på sin side, men Tancreds kansler, Matthæus af Ajello, begyndte at sprede gemene rygter om Rogers privatliv, og hans støtte blandt baronerne forsvandt hurtigt. Uden opbakning til sit eget krav på tronen besluttede Roger at slutte sig til grev Richard af Carinola og Henrik Testa, Henrik 6.s marskal, og invaderede Apulien. De indtog Corneto, men ved belejringen af Ariano i 1190 narrede grev Richard af Acerra Roger og tog ham til fange, hvorefter han blev henrettet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]