Ruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ruinerne af et karmeliterkloster i Lissabon
Hubert Robert: Louvres galleri fremstillet i ruiner (Louvre)

En ruin er et ødelagt bygningsværk.

Bygninger, der rammes af jordskælv, storbrand, bombenedslag eller blot bliver misligholdt, vil stå som ruiner, indtil de enten fjernes eller sættes i stand.

I århundredernes løb er bygninger, der er gået ud af brug, blot blevet stående uden vedligehold. De er så langsomt faldet sammen, indtil der efterhånden kun ligger en ruin på stedet. Eftersom forfaldet i høj grad skyldes, at der ikke har været behov for bygningen længere, er det først i nyere tid, hvor man har været bevidst om historien, og har fået tid til at holde ferie, at mange ruiner er blevet fredet eller istandsat.

I perioder med et nostalgisk syn på antikken, blev der bygget mindre, "kunstneriske ruiner", hvor bygningen aldrig havde været i brug. På tysk fik man egne ord, der beskrev følelsen ved at betragte ruiner: Ruinenempfindsamkeit (= ruinfølsomhed), Ruinensehnsucht (= ruinlængsel), Ruinenlust (= ruinlyst). Stendhal anbefalede betragtning af ruiner som "en ufattelig intens glæde". En fransk kunstmaler fra 1700-tallet, Hubert Robert, fik tilnavnet "Robert de Ruines" pga sin glæde ved at male ruiner. I England vakte hans samtidige, Joseph Gandy, opsigt ved at male Bank of England med taget raset sammen. [1]

"Ruin" kan i overført betydning bruges om økonomi. En person, et firma eller et land kan være ruineret, i betydningen være ude af stand til at betale enhver sit.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Alain de Botton: Statusjag (s. 234-8), forlaget Damm, Oslo 2005, ISBN 82-04-10858-3

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]