Rur (flod)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Ruhr.
Rur
Floden Rur mellem Monschau og Dedenborn
Overblik
Lande Tyskland, Belgien, Holland Rediger på Wikidata
Geografi
Udspring Hautes Fagnes, Belgien
- højde
660 m.o.h.
Udmunding Meuse
- højde
17 m.o.h.
Fysiske kendetegn
Længde ca. 170 km
Afvandingsareal 2.340 km²
Afvandings­område dele af Tyskland, Holland, Belgien

Koordinater: 51°11′52″N 5°58′52″Ø / 51.19778°N 5.98111°Ø / 51.19778; 5.98111

Floden Rur (tysk). Roer (fransk) (nederlandsk/hollandsk) er en flod, der gennemløber Belgien, Tyskland og Holland. Det er en biflod til floden Meuse. I omkring 90 % af dens længde løber den i Tyskland.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Rur har sit udspring i Hautes Fagnes/Hohes Venn National Park i nærheden af det 696 m høje Signal de Botrange i Belgien i en højde af 660 m. Syd for Monschau flyder den ind i Tyskland gennem Nordrhein-Westfalen. Den løber gennem den nordlige del af Eifel bjergene.

Efter 39 km når den Rurstausee, den næststørste kunstige sø i Tyskland. Efter ca. 160 km flyder den ind i Holland og efter 170 km flyder den ud i floden Meuse i byen Roermond.

Større bifloder til floden Rur er Inde og Wurm. Byerne langs Rur er Monschau, Heimbach, Nideggen, Düren, Jülich, Linnich, Hückelhoven, Heinsberg (alle i Tyskland) og Roermond (Holland).

Bifloder[redigér | rediger kildetekst]

Floden Rur

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Rur udgjorde en vigtig front under det allierede fremstød mod Tyskland i slutningen af den 2. Verdenskrig. Mellem den 16. december 1944 og 23. februar 1945 var den Amerikanske 9. Arme ude af stand til at forcere floden fordi tyske tropper havde kontrollen over dæmninger nær flodens kilder i den stærkt skovklædte region Hohes Venn. Det betød at tyske tropper om nødvendigt kunne sprænge dæmningerne og skylle det allierede angreb bort. Samtidig gennemførte tyskerne Ardenneroffensiven, hvilket betød at yderligere fremstød ville efterlade de allierede styrker udsatte for angreb i flankerne. Til sidst blev det tyske fremstød stoppet og tyske ingeniørtropper, som var under pres fra luft- og artilleribombardementer, sprængte dæmningerne. Da vandstanden begyndte at falde krydsede allierede tropper Rur på flåder tidligt om morgenen den 23. februar 1945 som led i Operation Grenade.

Rur ved Hückelhoven

Fra 1795 til 1815 hvor Belgien, Holland og en del af Tyskland var indlemmet i Frankrig var der et département, som var opkaldt efter floden Rur, se Roer (département). Fra Heimbach til Linnich ligger sporene fra Rurtalbahn langs floden.

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: