Sønderskov Herregård

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sønderskov Hovedgård
Sønderskov Hovedgård, dec 1898, af Andreas Hoffgaard (fra Kolding Stadsarkiv

Sønderskov Herregård er en herregård beliggende i Folding Sogn ved Brørup i landsdelen Sydjylland. Den huser nu, Museet på Sønderskov, egnsmuseet for Vejen Kommune.

Sønderskov hørte i middelalderen til Ribe domkapitel. Thomas Juel opførte den nuværende hovedbygning og anlagde det store voldsted i 1620. En senere ejer var Frederik Christian Otto Wedel-Jarlsberg. Med tiden forfaldt hovedgården og det meste af jorden blev solgt fra. På et tidspunkt var Sønderskov, på trods af fredning, tæt på at blive nedrevet. Det blev forhindret ved Helge Kragelunds køb af bygningerne i 1986. Over det næste par år gennemgik Sønderskov en omfattende restaurering og modtog i 1992 Europa Nostra-prisen. Samme år blev Sønderskov åbnet som statsanerkendt museum for Brørup, Vejen og Holsted kommuner. Efter kommunesammenlægningen har museet fået kulturhistorisk ansvar for hele den nye Vejen Kommune.

Maltstenen I museets forhal står en 2 meter høj og 3 tons tung runesten fra omkring 800-tallet, der blev fundet i 1987 i nærheden af et gammelt vadested ved Kongeåen. I indskriften er lavet med to forskellige runealfabeter, hvor tekstlinjerne går både lodret og vandret. Stenen var medtaget, da den blev fundet, og for at undgå flere forvitringsskader, er den nu placeret i museets forhal. Der findes flere oversættelser og dateringer.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°27′06″N 9°02′16″Ø / 55.451788°N 9.037818°Ø / 55.451788; 9.037818