Saxo.com

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra SAXO.com)
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Saxo.com
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
CVR-nummer 29197849Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/29197849Rediger på Wikidata

Saxo.com A/S er Danmarks første og største internetboghandel. I 2017 var omsætningen på ca. 316 mio. kr., og virksomheden beskæftigede omkring 65 medarbejdere.[1] I 2018 købte JP/Politikens Hus[2], der siden 2009 havde været medejere af virksomheden, den fulde ejerandel af virksomheden.

Saxo.com har mere end 20 mio. besøgende, over 650.000 kunder og over 10 millioner fysiske og digitale bøger i sortimentet.

Saxo.com er ifølge en undersøgelse fra FDIH, den danske netbutik som tredjeoftest handles igennem af personer i Danmark. 1,1 % af alle internethandler i Danmark foretages gennem Saxo.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ægteparret Per og Inge Olesen overtog boghandlerforretningen på Østerbrogade i 1961. I løbet af årene udvidede de forretningen, og flyttede den senere ind i større lokaler på Østerbrogade 200, hvor boghandleren stadig ligger den dag i dag. I 1998, hvor internettet var i sin spæde opstart, overtog sønnen, Jørgen Balle Olesen, forretningen med ideen om at sælge bøger via internettet fra boghandlens kælder.

Saxo.com blev grundlagt i 1999 af forlagene Gyldendal og Munksgaard og har sit navn efter Saxo Grammaticus. Oprindeligt kunne man bestille bøger på siden og afhente dem i sin lokale boghandel, men allerede året efter blev det en "rigtig" netbutik. I 2000 købte Søndagsavisen siden, der allerede året efter blev afhændet til det britiske firma stop4U.com, som tidligere også havde overtaget det danske myboox.com. I 2002 købte danskejede Venture 2000 stop4U.com tilbage på danske hænder og lod det genopstå under navnet SAXO.com. Ligesom ingen af de tidligere ejere kunne Venture 2000 få ordentlig økonomi i netforretningen og solgte i sommeren 2005 SAXO.com til e-boghandel.dk, der var ejet af Olesen Bøger og papir ApS på Østerbrogade i København (i dag BOGhandleren). I 2006 blev SAXO.com adskilt fra den fysiske butik, og i 2009 købte JP/Politikens Hus 15 procent af aktierne. Løbende har SAXO.com overtaget konkurrerende virksomheder som Bookland, Schultz, iBooks, Gads Forlags internetforretning og senest Adlibris' danske afdeling. I 2018 overtog JP/Politikens Hus hele Saxo.com.[2] Handlen blev godkendt af Konkurrencestyrelsen 1. april 2019.[2]

Saxo Publish[redigér | redigér wikikode]

Saxo Publish er en selvudgiverplatform, hvor alle kan skrive bøger eller uploade færdige tekster, og basalt set med få klik udgive på Danmarks største online boghandel, Saxo. Forfatteren beholder alle rettigheder til sit værk. Hos Saxo Publish har forfatteren fuld kontrol over udgivelser, salg og indtægter, og bestemmer helt selv indhold, format og pris.

Saxo Premium[redigér | redigér wikikode]

I slutningen af 2017 lancerede Saxo.com medlemskabet Saxo Premium, der primært koncentrerer sig om en streamingdel, dvs. en app, der gør det muligt at streame litteratur i form af e- og lydbøger  og ligesom med streamingtjenester for film og musik, giver Saxo Premium adgang til et stort udvalg af bøger, brugeren frit kan læse i uden at filerne optager plads på brugerens enhed. Medlemskabet er endvidere adgangsgivende til bøger til nedsat pris, ligesom man kender det fra bogklubber.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Big Data som vækstfaktor i dansk erhvervsliv Erhvervsstyrelsen
  2. ^ JP/Politikens Hus overtager Saxo.com, Danske Medier, 26. november 2018, hentet 28. december 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]