Det Centrale Virksomhedsregister

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Det centrale virksomhedsregister (CVR) indeholder information og data om danske virksomheder. Der er tale om en lang række forskellige typer af virksomheder: Aktieselskaber, anpartsselskaber, interessentskaber, enkeltmandsejede, kommanditselskaber, selvejende offentlige institutioner m.v.

Virksomhederne i CVR har alle et CVR-nummer, der er et nummer svarende til CPR-nummeret for danskere - ligesom et CPR-nummer skulle tidligere, skal et CVR-nummer valideres af modulus 11[1]. Det er ikke alle virksomheder i Danmark, der er registreret i CVR med et CVR-nummer, eksempelvis er personligt ejede virksomheder med en omsætning på under 50.000 kroner om året (2011) ikke forpligtet til at lade sig registrere. Pr. 1. januar 2014 blev det gjort muligt at registrere et såkaldt "Personligt ejet virksomhed" som giver 'virksomheder' med omsætning under 50.000 mulighed for at få et CVR-nummer registreret på sig. [2]

Via Erhvervsstyrelsens hjemmeside kan offentligtheden fremsøge virksomhedsoplysninger. CVR's hjemmeside ejes og drives af Erhvervsstyrelsen, og siden bruges som informationskanal til nye virksomheder, indberetning af moms og hjælpeartikler. Når man fremsøger en virksomhed via deres hjemmeside, kan du finde basale virksomhedsinformationer, ejeroplysninger samt de såkaldte P-enheder. Er selskabet omfattet af revision eller på anden måde er forpligtet til at levere regnskab eller årsrapporter, så kan disse nu findes gratis på deres nye Virk.dk-hjemmeside. Du vil altid kunne finde regnskaber omkring aktieselskaber og anpartsselskaber.

P-enhed[redigér | redigér wikikode]

Alle virksomheder har en eller flere produktionsenheder.

En P-enhed repræsenterer den adresse, hvor der drives virksomhed fra.[3] Hvilket betyder, at du kan have ét CVR-nummer, men flere underenheder som arbejder under flere adresser. Som eksempel kan nævnes et teleselskab, som har forretning flere steder i landet. Det betyder også, at offentligheden kan fremsøge informationer om hvor en virksomhed har placeret sine forretningssteder.

Alle P-enheder får deres eget entydige nummer, som er unikt igennem hele virksomhedsregistret - det er altså ikke fortløbende under CVR-nummeret.

API[redigér | redigér wikikode]

Erhvervsstyrelsen har endnu ikke, dog planlagt, deres eget offentligt API til udstillelse af erhvervsdata. Ved brug af et offentligt API kan du forespørge et CVR-nummer, og derved verificere et enkelt eller flere CVR-numre. Du kan ligeledes forespørge på et CVR-nummer og modtage basale CVR-data. Her kan det blandt andet nævnes; firmanavn, adresse, kontaktoplysninger, reklamebeskyttelse.

Der findes lige nu disse offentlige API'er til udstillelse af data:

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]