Salon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Salon (fransk, stor sal, selskabssal) sal, hvor man ”tager imod”, og hvor tidens æstetiske ånder mødes (deraf ”holde salon”); overført: selve den æstetisk litterære kreds, der færdes i salon.

Fra betegnelsen for Louvre-Galeriet, hvor de årlige kunstudstillinger holdtes, er ordet salon gået over til at betyde selve denne udstilling, og nu, uden hensyn til udstillingsstedet, den årlige officielle parisiske kunstudstilling. De franske saloner tog — med forløber fra 1673 i Palais Royal — deres begyndelse i Louvres Salon carré med de af det kongelige Akademi ordnede kunstudstillinger, 1699—1848; det var disse udstillinger, der gav anledning til Diderots berømte kunstanmeldelser (1765—67). Fra 1855 havde udstillingen til huse i Champs Elysées-Palæet, efter 1900 i Grand palais; de efter skismaet i halvfemserne udvandrende malere slog sig sammen med andre som Société des beaux-arts først ned i verdensudstillingsbygningen på Champ-de-Mars (nu nedrevet) og holdt salon der.

Se også[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.