Sankt Nikolai Kirke (Holbæk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Der findes andre kirker med dette navn, se Sankt Nikolaj Kirke.
Sankt Nikolai Kirke
Sankt-nikolaj-kirke-holbaek.jpg
Sankt Nikolaj Kirke i Holbæk
Generelt
Opført 1872
Geografi
Adresse Kirkestræde 2A, 4300 Holbæk
Sogn Sankt Nikolai Sogn
Pastorat Sankt Nikolai Pastorat
Provsti Holbæk Provsti
Stift Roskilde Stift
Kommune Holbæk Kommune
Eksterne henvisninger
holbaekkirke.kw01.net
Oversigtskort

Sankt Nikolai Kirke i Holbæk er sognekirke i Sankt Nikolai Sogn i Holbæk Kommune.

Kirken er opført 1868-72 i røde munkesten på en sokkel af granit. Kirken er opført i nyromansk stil med et nordvendt tårn, der vender mod Holbæks hovedgade. Kirkens hovedindgang er mod nord gennem tårnet. Kirken er opført på samme sted, hvor Klosterkirken, Sct. Lucius tidligere lå. Mens klosterkirken dog lå med den traditionelle placering med vestvendt tårn, blev den nyopførte kirke vendt, så tårnet vendte mod nord, formentlig for at give en mere attråværdig adgang fra Ahlgade.

Sankt Nikolai Kirke har gennemgået en omfattende istandsættelse i 1930 samt en knap så omfattende i 1967, ligesom der blev tilføjet to sidefløje langs Kirkestræde til i 1970.

Tårnuret er oprindelig fremstillet til den tidligere Klosterkirke, og uret er forsynet med indskriften "Peter Mathiesen, Copenhagen anno 1737", og uret slår såvel kvarterslag som timeslag.

Altertavle[redigér | rediger kildetekst]

Carl Bloch, Kristus velsigner et lille barn, 1873, som altertavle

Altertavlen med Kristus velsigner et lille barn (385x160-80 cm) er malet af Carl Bloch, han har præget de danske kirker med sine altertavler eller kopier, som andre malere har gjort af hans malerier.[1] Teksten under billedet lyder: „Sandelig siger jeg Eder: Hvo som ikke modtager Guds Rige som et Barn, kommer ingenlunde derind. Lucas Evang: 18 Cap: 17 Vers.“

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Carl Bloch - kirkekunst i danske kirker - Folkekirken". Arkiveret fra originalen 19. marts 2014. Hentet 19. marts 2014.