Holbæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Holbæk (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Holbæk)
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Holbæk. Ordet Holbæk bruges ofte også som en kort betegnelse for Holbæk Kommune.
Holbæk
Købstadsvåben Herredsvåben
Holbæks våben.png
Merløse Herreds våben 1584.png
Holbæk luftfoto.jpg
Luftfoto af Holbæk centrum
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto: "Nordvestsjællands kraftcenter"
Borgmester: Søren Kjærsgaard
Region: Region Sjælland
Kommune: Holbæk Kommune
Grundlagt: 1236
Postnr.: 4300 Holbæk
Demografi
Holbæk by: 26.961[1] (2015)
Kommunen: 69.035[1] (2015)
 - Areal: 578,70 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.holbaek.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°43′10″N 11°42′48″E / 55.71944°N 11.71333°Ø / 55.71944; 11.71333

Holbæk er en fjordby beliggende på Nordvestsjælland, ca. 60 kilometer fra København. Med sine 26.961 indbyggere (2015)[1] er den Nordvestsjællands største by. Byen er hovedby i Holbæk Kommune og tilhører Region Sjælland. Holbæk er vokset op omkring det tidligere Holbæk Slot, der blev grundlagt i 1236 af Valdemar Sejr og byen fik købstadsrettigheder i 1287. Om navnet er der to teorier. Enten er det en omskrivning af "Den hule bæk" refererende til den bæk, der i middelalderen løb gennem byen, eller også er det "Den hellige bæk". Faktisk findes udløbet af en lille bæk vest for havnen med navnet Hulbæk.

Holbæk har trafikale forbindelser til København og Roskilde via motorvej og jernbane, hvorfor en stor del af byens erhvervsaktive er beskæftiget udenfor kommunen. Byens opland findes primært i Odsherred, hvortil der også føres en jernbane, Odsherredsbanen, med endestationer i Holbæk og Nykøbing Sjælland. Indtil starten af 1960'erne var Holbæks udstrækning syd for jernbanen stærkt begrænset, men ekspansion af både boliger og erhverv har strakt byen over de sydlige marker. Siden 1980'erne har Holbæk været en af de hurtigst voksende større byer i Danmark, og byen var blandt de fem hurtigst voksende i 2000'erne.[2]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Nyere tid[redigér | redigér wikikode]

Byens udvikling er i de seneste år gået fra industri til erhverv, hvorfor blandt andet den tidligere industrihavn på den daværende borgmester Jørn Sørensens ordre er blevet nedrevet til fordel for stort etagebyggeri med lejligheder i millionklassen. Derudover har man benyttet den tidligere kasernegrund og andre grønne områder til bebyggelse, således at der i dag kun er ganske få grønne områder tilbage i byen. Dette skal sandsynligvis ses som en længeresigtet strategi for at tiltrække flere indbyggere med fast højtlønnet arbejde i København, hvilket blandt andet også medførte at Jørn Sørensen i 2004 takkede nej til et østdansk fængsel og de adskillige hundrede arbejdspladser, der fulgte med.

I kontrast til denne strategi står tre af byens store områder med socialt boligbyggeri: Ladegårdsparken, Engvang og Bjergmarken, hvor der er sket en stor koncentration af flygtninge og indvandrere. Der er de sidste mange år ikke taget initiativ til at løse op for de problemer på trods af de mange nye boligbyggerier.

På trods af den finansielle krise er der flere store byggeprojekter på vej i Holbæk by. De to vigtigste er Center Rosen og Arena Holbæk. Center Rosen bliver et stort shoppingcenter i Smedelundsgade som kommer til at strække sig fra det nye Føtex-varehus i syd og helt op til Ahlgades udmunding i nord. Centret opføres af en privat bygherre og kommer til at indeholde dagligvarebutik, udvalgsvarebutikker, fitnesscenter, caféer/restauranter, konferencecenter og et hotel i 12 etager. Efter planen skal centret stå opført i efteråret 2015. Arena Holbæk er arbejdstitlen på et storstilet projekt som skal blive til i samarbejde mellem byens idrætsforeninger og Holbæk Kommune. Det er planen at samle alle byens nuværende idrætsfaciliteter i en helt ny idrætsby der skal opføres som barmarksprojekt ved Omfartsvejen syd for Holbæk. En del af finansieringen skal komme fra salg af de nuværende idrætsområder til f.eks. boligudvikling.

Holbæk Kommune blev dannet efter kommunalreformen 2007 og består af det tidligere kommuner Holbæk (1970-2006:159,47 km²), Jernløse, Svinninge, Tornved og Tølløse. Den nuværende kommune dækker et areal på 578,70 km².

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Byens indbyggertal pr. 1. januar, medmindre andet er angivet

 • 2006: 25.622
 • 2007: 25.987
 • 2008: 26.267
 • 2009: 26.623
 • 2010: 27.157
 • 2011: 27.055

Trafik og Transport[redigér | redigér wikikode]

Jernbaner[redigér | redigér wikikode]

Holbæk har tre jernbaneforbindelser: Nordvestbanen mod Roskilde/København (dobbeltsporet) og Kalundborg (betjent af DSB), Odsherredsbanen ("OHJ") (Lokaltog), Tølløsebanen ("HTJ") (Lokaltog). I Holbæk kommune ligger stationerne:

I perioden 2002 til 2006 skete der et fald i antallet af pendlere fra Holbæk station [Kilde mangler], primært som følge af uregelmæssigheder i togdriften[Kilde mangler]. 18. august 2014 åbnede et nyt dobbeltspor på jernbanestrækningen mellem Vipperød og Lejre[3], hvilket vil betyde en mere stabil togdrift og flere afgange mellem Holbæk og København. Dobbeltsporet skulle efter planen først stå færdigt i 2015, og åbnede dermed et år før tiden.

Holbækmotorvejen[redigér | redigér wikikode]

Holbæk ligger for enden af Holbækmotorvejen (afkørsel 18, 19 og 20). Motorvejen blev i 2006 udvidet, således at den i dag strækker sig syd om byen og ender i den vestlige forstad Tuse (afkørsel 20: Holbæk V), hvor den tidligere sluttede ved Holbæk Mega Center. Fra Tuse Nord er der bygget en ny 2+1 sporet motortrafikvej til nord for Vig, hvor den kobles sammen med resten af motortrafikvejen fra Lumsås. Denne strækning åbnede for trafik den 29. november 2013. Ved Roskilde er Holbækmotorvejen i perioden 2009-2012 blevet udvidet til tre spor, for at afhjælpe de tidligere problemer med kødannelser.

Flyveplads[redigér | redigér wikikode]

Holbæk har ikke nogen lufthavn, men der findes Holbæk Flyveplads.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Holbæk og den omkringliggende region er forsynet med en stribe kulturelle og historiske seværdigheder, hvoraf mange har en stærk lokal tilknytning. Derudover findes en række arbejdende værksteder, kulturelle centre, teatre, spillesteder, gallerier, forlystelser, biografer, restauranter og caféer.

Seværdigheder i Holbæk by[redigér | redigér wikikode]

Blandt de kulturelle seværdigheder kan især fremhæves:

 • Holbæk Museum i Klosterstræde med en stribe gamle lokale bygningsarkitektoniske perler.
 • Skt. Nikolai Kirke er byens største kirke og ligger ved siden af museet.
 • Tveje Merløse Kirke er en meget smuk, historisk stenkirke fra 1100-tallet.
 • Holbæk Gamle Havn omkring det tidligere Holbæk Skibsværft har iværksat en række projekter efter at skibsværftet som Sjællands sidste indstillede sine aktiviteter med udgangen af 2007.
 • Andelslandsbyen Nyvang på Oldvejen sydøst for Holbæk er et levende museum fra 1880-1950 fyldt med aktiviteter og udstillinger.
 • Holbæk Kunstforening Æglageret er et galleri med skiftende udstillinger, indrettet i et tidligere æglager.
 • Danmarks Ægmuseum er indrettet i kælderen under Holbæk Kunstforenings udstillingslokaler i Æglageret.

Musik og teater[redigér | redigér wikikode]

Seværdigheder i omegnen[redigér | redigér wikikode]

Sport[redigér | redigér wikikode]

Byens største sportsklub med ca. 1100 medlemmer er Holbæk Golfklub, der har fostret 4 internationale mestre, fulgt af fodboldklubben HB&I med ca. 800 medlemmer og et hold i 2. division, og af basketballklubben HBBK, der tidligere har ligget i Basketligaen, men nu frivilligt er rykket ned i 2. division. Derudover findes håndbold på eliteniveau, samt en lang række af mindre foreninger – orienteringsklubben, atletik, tennis, badminton, svømmeklub, roklubben, rideklubben, andre fodboldklubber mm. Fodboldklubben HB&I var i midten af 70'erne i toppen af dansk fodbold med sølvmedaljer i 1975 og pokalfinalepladser i 1975 og 1976. HB&I fik pr. 1. juli 2008 en professionel overbygning, Nordvest FC, som i efteråret 2008 besejrede superligaholdene SønderjyskE og AC Horsens i Ekstra Bladets pokalturnering.

Holbæk Red Devils er en Amerikansk Fodbold klub i Holbæk.

Holbæk Elitesport A/S[redigér | redigér wikikode]

For uddybende artikel, se Holbæk Elitesport

I foråret 2006 forsøgte forretningmanden Per Klarskov at starte Holbæk Elitesport A/S som et samlet selskab for Fodbold, Basket og Håndbold. Mens fodbold- og basketklubben sammen med borgmester Jørn Sørensen forholdt sig kritisk til det nye projekt, blandt andet på baggrund af Per Klarskovs fyring fra fodboldklubben FC København, var håndboldklubben positivt indstillet. Derefter dannedes selskabet Holbæk Elitesport A/S, og en række kvindelige serbiske spillere blev engageret, og bysbarnet, tidligere landstræner, Torben Winther, blev ansat som træner for det nye hold.

Projektet blev dog bremset af manglende økonomisk ballast, og holdets sponsorer begrænsede sig til den lokale papirhandel og en række småbutikker. Per Klarskov påstod at have et trecifret millionbeløb til gode, men såvel trænere som spillere fik ikke udbetalt løn, og selskabet betalte ikke regningerne fra Hotel Strandparken, hvor de serbiske spillere var indkvarteret.

DGI City 2009[redigér | redigér wikikode]

For uddybende artikel, se DGI City 2009

Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger afholdt Landsstævne i Holbæk d. 2.-5. juli 2009. De fleste idrætsanlæg er blevet opført i byens sydøstlige del på området Fælleden, bl.a. et meget stort stadion. Der er desuden blevet anlagt en ny vej til stævnecentrum (stadion) med det passende navn Arenavej.

Ydermere er der planer om at opføre et 20.000 m² stort DGI-hus på Blegstrædehagen ved Holbæk Gl. Havn efter samme koncept som DGI-byen i København. Holbæk Byråd udskrev d. 13. maj 2008 en arkitektkonkurrence for DGI-huset og Skibsværftsgrundens udforming. Vinder af konkurrencen blev arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects med et meget flot og funktionelt projekt, der efter planen skulle stå opført i 2011-2012. På grund af finanskrisen og kommunens trængte økonomi er projektet dog udskudt indtil videre, og bliver sandsynligvis ikke realiseret.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Byen huser i dag adskillige kommunale og private uddannelsesinstitutioner, Stenhus Gymnasium og HF, handelsskole, teknisk skole, lærerseminarium, pædagogseminarium, kunsthøjskole og landets eneste glarmesterskole.

Grundskoler i Holbæk[redigér | redigér wikikode]

I Holbæk findes fem kommunale skoler:

 • Holbæk 10. klassecenter – en del af ungdomsområdet for Holbæk kommune.

Derudover er der fire private grundskoler:

Ungdomsuddannelser og Videregående Uddannelser[redigér | redigér wikikode]

I Holbæk findes en række uddannelsestilbud efter grundskolen:

Højskoler[redigér | redigér wikikode]

folkemusik og politik

Erhvervslivet[redigér | redigér wikikode]

Byen har tidligere baseret sin indtjening på industrivirksomheder som Holbæk Skibsværft, Hotaco og Holbæk Jernstøberi, mens man i dag er mindre afhængig af industrien, og mere af virksomheder der kan servicere byens pendlerbefolkning. Således lukkede det lokale slagteri Steff Houlberg i 2006, mens Superfos indtil 2007 var den eneste væsentlige industrivirksomhed i området.

Holbæks største virksomheder er i dag finanskoncernen Sparekassen Sjælland, der driver bank, forsikring og ejendomsmægler og har filialer over det meste af Sjælland, samt busselskabet Ditobus. Kommunens største virksomhed er dog energiselskabet SEAS-NVE, der har hovedkvarter i Svinninge. Byen har også plastindustri, mediehus/avistrykkeri, samt medicinalindustri i form af virksomheden Pharmacosmos.[4] Holbæk Sygehus er et af de fire store akutsygehuse i Region Sjælland. På Jernbanevej i byens centrum har SKAT indrettet et skattecenter i det tidligere kommunale administrationscenter, hvor også Borgerservice og Jobcenter Holbæk holder til.

Størstedelen af Holbæks specialforretninger ligger i strøggaderne i byens centrum side om side med de mange hyggelige caféer og restauranter. Byen rummer også enkelte mindre butikscentre/arkader. I den sydvestlige udkant af byen ligger Holbæk Mega Center med et stort udbud af butikker til særligt pladskrævende varegrupper. Dette handelsområde trækker mange kunder fra et stort opland og bliver løbende udvidet. I forbindelse med Holbæk Mega Center er Bilbyen også under etablering.

Billeder fra Holbæk[redigér | redigér wikikode]

Kendte Holbækkere[redigér | redigér wikikode]

Blandt Holbæks mere kendte bysbørn findes blandt andre:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]