Santa María (skib)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En sejlende kopi af Santa Maria i Funchal, Madeira, Portugal.
En ikke sejldygtig kopi i Columbus, Ohio, USA.
En sejldygtig kopi i Carabelas dock, i Palos de la Frontera, Huelva.

Santa María var det største af de tre skibe, som Christopher Columbus brugte på sin første rejse over Atlanterhavet til Amerika i 1492. Hendes styrmand og ejer var Juan de la Cosa.

Santa María var en karack på omkring 70 fod og var ekspeditionens hovedskib. Hun havde en besætning på 40 mand.

De andre skibe i Columbus flåde var karavellerne Santa Clara, kaldt for Niña ("pige" – ejeren var "Juan Niño") og Pinta ("Den malede"). Alle skibene var købt brugte og aldrig bygget til udforskning.

Santa María var oprindeligt kaldt for La Gallega ("Galicieren"), sandsynligvis navngivet efter at have været bygget i Galicien, dens besætning syntes at have kaldt hende for "Marigalante", bogstaveligt "Beskidte Mary".

Santa María havde tre master. Hun var den langsomste af Columbus skibe, men klarede sig alligevel godt i atlanterhavskrydsningen. Hun gik på grund ved dagens Môle Saint-Nicolas, Haiti den 25. december 1492, og gik tabt.[1] Træ fra skibet blev senere brugt til at bygge Môle Saint-Nicolas, som oprindeligt hed La Navidad (Jul) da skibsgrundstødningen skete på juledag.

Der eksisterer i dag ingen autentisk lignende kopi af de tre skibe i Columbus ekspedition. Adskillige nutidige kopier af Santa María har været bygget, men de er alle baseret på antagelser.

Notes and references[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Maclean, Frances (januar, 2008). The Lost Fort of Columbus. Smithsonian Magazine. Hentet 2008-01-24. 
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: