Scott Walker (musiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Scott Walker
Fenklup1968ScottWalker.jpg
Information
Født 9. januar 1943Rediger på Wikidata
Oprindelse Ohio, U.S.A.
Genre Rock
Aktive år 1968 -
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Scott Walker (født 9. januar 1943) er en amerikansk sanger og ligesom sine kolleger i The Walker Brothers hed han i virkeligheden slet ikke Walker til efternavn. Han var født Noel Scott Engel, men skiftede navn, da han i 1964 dannede trioen The Walker Brothers i Californien.

Året efter rejste de til London, hvor de snart fik det store kommercielle gennembrud med en række storladent orkestrerede hitsingler. Mest kendt i dag er nok The Sun Ain't Gonna Shine Anymore. Alle gruppens hits var skrevet af hitmagere, og ingen af medlemmerne spillede med på pladerne, men succesen var enorm.

I 1967 gik gruppen i opløsning, og Scott påbegyndte en solokarriere som skaffede ham respekt som sanger og komponist, men også gradvist satte en stopper for hans stjernestatus.

På et tidspunkt hvor rocken flippede ud, fandt Scott inspiration hos Frank Sinatra og Jack Jones. Hans tekster var dog alt andet end easy listening. De var inspireret af den franske eksistensialisme og ofte præget stor melankoli. Derudover leverede han en række fremragende Jacques Brel fortolkninger på engelsk.

På få år udgav Scott fire albums, som alle fik høje hitlisteplaceringer i England. Det fjerde 'Scott 4', markerede et kunstnerisk højdepunkt. Desværre solgte det mindre end de foregående, og Scott mistede troen på sine egne evner som komponist.

I midten af 70'erne blev Walker Brothers gendannet, og fik et uventet comeback. I 1978 udgav gruppen albummet Nite Flights, hvor Scott havde skrevet de første fire numre. De var dystre og elektroniske og især tortursangen The Electrician med sin uhyggelige tekst og produktion vakte opmærksomhed. I 1993 genindspillede David Bowie i øvrigt titelnummeret.

Selv om Scott Walkers fire numre på 'Nite Flights' mere end antydede hans potentiale for atter at udgive musik som solist, forsvandt Scott atter fra offentlighedens søgelys, også selv om en ny generation af musikere fra post-punk-generationen var begyndt at namedroppe hans navn og dyrke hans melodramatiske solbrille-pop.

Bortset fra et enkelt album i 1984, gav han først lyd fra sig i 1995 med det neurotiske mesterværk Tilt. En slags moderne kompositionsmusik, der da også blev kåret til 90'ernes bedste album af det toneangivende avantgarde-magazin Wire.

I 2001 producerede han Pulps afskedsplade We Love Life og i 2006 udkom enndu et kringlet og svært tilgængeligt værk i Scott Walkers eget navn, albummet The Drift.

I slutningen af 60'erne og første halvdel af 70'erne boede Scott i øvrigt i en årrække i København, mens han dannede par med en dansk kvinde. Det affødte bl.a. sangen Copenhagen' fra 'Scott 3.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.