Sic semper tyrannis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Delstaten Virginias segl

Sic semper tyrannis er latin og betyder "således altid for tyranner". Det blev foreslået af George Manson ved Virginia Konventionen i 1776 og henviste til Marcus Junius Brutus' udtalelse ved mordet på Julius Cæsar. Udtrykket bliver undertiden fejltolket som "død over tyranner".

Motto[redigér | rediger kildetekst]

Det er den amerikanske stat Virginias motto. På Virginias våbenskjold står "Virtue" (Dyden) med sværd i hånd og med foden på tyrannens brystkasse, hvis krone ligger på jorden. Våbenskjoldet var udformet af George Wythe, som underskrev den amerikanske uafhængighedserklæring og underviste Thomas Jefferson i lovgivning. Sætningen er også Allentown, Pennsylvanias tredjestørste bys motto. Den nævnes også i Marylands "nationalsang".

Moderne brug[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge øjenvidner og John Wilkes Booths dagbog skulle han have råbt ordene på scenen i Ford's Theatre, hvor han skød den amerikanske præsident Abraham Lincoln i 1865. "Tilfældigvis" hed både John Wilkes Booths far og bror Junius Brutus. Timothy McVeigh, som blev dømt for at have placeret en bombe ved en regeringsbygning i Oklahoma City, bar en T-shirt med sætningen og med et billede af Lincoln, da han blev arresteret d. 19. april 1995 på den dag, bomben var sprængt.