Simple Minds

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Simple Minds
Simple Minds.jpg
Simple Minds, 2006
Information
Oprindelse Skotland
Genre Rock
Medlemmer Jim Kerr
Charlie Burchill
Mel Gaynor
Andy Gillespie
Ged Grimes
Eksterne henvisninger
simpleminds.com/

Simple Minds er et skotsk rockband, dannet i 1978 i Glasgow, som mest af alt er kendt for deres populære sang Don't You (Forget About Me) fra filmen "Breakfast Club" (1985), der var med til at gøre gruppen verdenskendt. Fra starten af 1990'erne gik bandet fra at spille new wave til at spille sange med mere politisk indhold.

Ud over Jim Kerr (vocal) og Charlie Burchill (guitar) udgør Mel Gaynor (trommer) på nuværende tidspunkt selve kernen i bandet sammen med Ged Grimes (bas) og Andy Gillespie (keyboard). Dog er Jim Kerr og Charlie Burchill de eneste tilbageværende medlemmer af den originale besætning fra slutningen af halvfjerdserne.

Da Simple Minds stod på berømmelsens tinde i midt-80erne var det med en stor stadionlyd og som tidens nærmeste konkurrent til U2. Gruppen eksperimenterede dog med mange forskellige udtryk i begyndelsen.

Kimen til Simple Minds blev lagt i de sene 70'ere i et skotsk punkband ved navn Johnny And The Self Abusers, der i autentisk punkånd gik i opløsning samme dag, som deres debutsingle udkom. Nogle af medlemmerne fandt dog sammen igen, nu som Simple Minds – et navn stjåelt fra en linje i David Bowie-sangen 'Jean Genie'. Da et demobånd faldt i hænderne på en NME-journalist, opstod der en hype om gruppen.

Da debutalbummet 'Life In A Day' udkom i 1979 gik det top 30 i Storbritannien, men flere anmeldere mente, at musikken med sine tydelige lån fra artrock-navne som Roxy Music, Kraftwerk og Bowie var for uoriginal. Det ville gruppen ikke have hæftet på sig, så samme år udgav de den eksperimenterende 'Reel To Real Cacophony'. Den fik en langt bedre modtagelse hos kritikerne, men det brede publikum gad ikke røre ved den.

Endnu et mindre genresporskifte førte til en flirt med new wavens mere dansable lyd på 'Empires And Dance', og langsomt begyndte Simple Minds at vinde et større publikum. Det kulminerede med singlen 'Promised You A Miracle', som udkom i 1981. Herefter gik Simple Minds målrettet efter mainstreamen med en stor lyd på 'New Gold Dream (81-82-83-84)' og 'Sparkle In The Rain'. Sidstnævnte var produceret af U2's daværende hofproducer Steve Lillywhite og understregede Simple Minds' nye rolle som Skotlands svar på U2.

80'erne gav masser af succes med hits som 'Alive And Kicking', 'Sanctify Yourself' og 'Belfast Child', men det allerstørste øjeblik kom i 1985 med 'Don't You (Forget About Me)' fra soundtracket til teen-filmen 'The Breakfast Club'. 'Don't You' var ikke skrevet af Simple Minds selv, men af Keith Forsey og Steve Schiff, og gruppen brød sig ikke synderligt om sangen. Derfor er det måske ekstra ironisk, at det lige præcis er det nummer, de allerbedst huskes for, og som gav dem den eftertragtede førsteplads på den amerikanske hitliste.

Ved 80'ernes slutning begyndte Simple Minds' succes at dale. Nogle så det politiske og kompromisløse 'Street Fighting Years'-album som en årsag. 90'erne bød på mange personalerokeringer med kun Jim Kerr og Charlie Burchill fra den oprindelige besætning tilbage. Gruppen er dog op igennem 90'erne og ind i det nye årtusind fortsat med at udsende plader med jævne mellemrum. 'Black & White 050505' nåede en 37. plads på den britiske albumhitliste i 2005, mens det seneste album 'Graffiti Soul' fra 2009 gik ind på en 10. plads.


Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.