Sjællands Symfoniorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Sjællands Symfoniorkester (også kaldet Tivolis Symfoniorkester og Copenhagen Phil) er et symfoniorkester, der dels er landsdelsorkester, dels er "husorkester" i Tivoli. Orkestret består af 74 musikere (2010).

De tre navne[redigér | redigér wikikode]

Orkestrets tre navne er knyttet til hver deres funktion. I sommerhalvåret har orkestret base i Tivolis Koncertsal under navnet Tivolis Symfoniorkester. I vinterhalvåret fungerer orkestret som landsdelsorkester for Sjælland under navnet Sjællands Symfoniorkester. Navnet Copenhagen Philharmonic anvendes når orkestret er på turné i udlandet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sjællands Symfoniorkesters historie begyndte i 1843, da Georg Carstensen ved åbningen af Tivoli engagerede H. C. Lumbye til at forestå musikken i haven. Lige siden har orkestret spillet hver eneste sommer i Tivoli. Det er en af ​​de første professionelle symfoniorkestre nogensinde.[1]I 1846 blev orkestret udvidet til 33 musikere, og de begyndte at give symfonikoncerter under navnet Tivolis Orkester.

Komponisten Niels W. Gade begyndte fra 1848 at arrangere koncerter i København, og musikerne fra "Tivolis Orkester" udgjorde grundstammen ved vinterkoncerterne. I 1965 blev det nuværende Sjællands Symfoniorkester grundlagt med musikere ansat hele året. Det var med Sjællands Symfoniorkester, at den berømte dirigent Mariss Jansons havde sine første koncerter i Skandinavien. I de første 20 år fra 1965 var violinisten Anton Kontra orkestrets vitale koncertmester, som initierede en usædvanlig smuk strygerklang.

Dirigenter[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte chefdirigenter for orkestret

Andre dirigenter

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Flash mob at Copenhagen Central Station. Copenhagen Phil playing Ravel's Bolero. - YouTube