Sjællands Symfoniorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sjællands Symfoniorkester
Musician in Cophenhagen Phil 03.jpg
Sjællands Symfoniorkester under en koncert i Næstved 2019.
Andre navne Copenhagen Phil. Tivolis Symfoniorkester
Art Symfoniorkester, landsdelsorkester
Grundlagt 1843
Hjemmehørende Tivolis Koncertsal, Tivoli
Netsted Officiel hjemmeside

Sjællands Symfoniorkester (også kaldet Tivolis Symfoniorkester og Copenhagen Phil) er et symfoniorkester, der dels er landsdelsorkester, dels er "husorkester" i Tivoli. Orkestret består af 74 musikere (2010). I 2018 optog orkestret noget af musikken til det danskproduceret computerspil “Forgotton Anne” med musik komponeret af den danske film og spilkomponist Peter Due. Dette var det første samarbejde mellem et dansk spilfirma og dansk symfoniorkester. Et af symfoniorkestrets hovedbaser er også på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor de også spiller koncerter i deres koncertsal.

De tre navne[redigér | redigér wikikode]

Orkestrets tre navne er knyttet til hver deres funktion. I sommerhalvåret har orkestret base i Tivolis Koncertsal under navnet Tivolis Symfoniorkester. I vinterhalvåret fungerer orkestret som landsdelsorkester for Sjælland under navnet Sjællands Symfoniorkester. Navnet Copenhagen Philharmonic anvendes når orkestret er på turné i udlandet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sjællands Symfoniorkester har base i Tivolis Koncertsal-

Sjællands Symfoniorkesters historie begyndte i 1843, da Georg Carstensen ved åbningen af Tivoli engagerede H. C. Lumbye til at forestå musikken i haven. Lige siden har orkestret spillet hver eneste sommer i Tivoli. Det er en af de første professionelle symfoniorkestre nogensinde.[1]I 1846 blev orkestret udvidet til 33 musikere, og de begyndte at give symfonikoncerter under navnet Tivolis Orkester.

Komponisten Niels W. Gade begyndte fra 1848 at arrangere koncerter i København, og musikerne fra "Tivolis Orkester" udgjorde grundstammen ved vinterkoncerterne. I 1965 blev det nuværende Sjællands Symfoniorkester grundlagt med musikere ansat hele året. Det var med Sjællands Symfoniorkester, at den berømte dirigent Mariss Jansons havde sine første koncerter i Skandinavien. I de første 20 år fra 1965 var violinisten Anton Kontra orkestrets vitale koncertmester, som initierede en usædvanlig smuk strygerklang.

Dirigenter[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte chefdirigenter for orkestret

Andre dirigenter

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]