Skast Herred

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skast Herred
Skads Herreds våben 1584.png
Amt Ribe Amt
J.P. Trap Kongeriget Danmark Skast Herred
Digdag 136222 Rediger på Wikidata
Kort
Skast Herred.png

Skast Herred, også stavet Skads[1], var et herred i Ribe Amt. Tidligt i middelalderen hørte det under Vardesyssel. Senere kom det først under Varde Len, og så under Riberhus Len, og fra 1660 Riberhus Amt. I 1796 kom det med i det da dannede Ribe Amt.

I herredet ligger købstaden Esbjerg følgende sogne:

Det historiske kildemateriale fra 1600-tallet og 1700-tallet er relativt rigt for Skast Herred, hvorfor der også findes flere undersøgelser af det danske landbosamfund i perioden, der baserer sig på dette. De to største er:

Dertil kommer en række tidsskriftsartikler og artikler i festskrifter, der tager udgangspunkt i den udgave af Skast Herreds Tingbog 1636-1640, der 1955-1969 blev udgivet i fem bind ved Poul Rasmussen af Udvalget for Udgivelse af Kilder til Landbefolkningens Historie.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ I 1862 stavedes det "Skads", en skrivemåde, der stammede fra det ældre "Skadtz", og det endnu ældre "Skazsth" (læs: Skatssteth). Udtalen var derimod endnu i 1862 "Skadst" (endog med tydeligt udtalt d) (Nielsen 1862). "Skadst" er så med tiden blevet forvansket til Skast uden "d".

Kilder[redigér | rediger kildetekst]