Spring til indhold

Slaget ved Grenada

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slaget ved Grenada
Del af den amerikanske uafhængighedskrig

Dato 6. juli 1779
Sted Grenada, Caribien
Resultat Fransk sejr
Parter
Frankrig Frankrig Storbritannien Storbritannien
Ledere
Frankrig Charles Hector Storbritannien John Byron
Styrke
25 linjeskibe 21 linjeskibe
Tab
190 døde
759 sårede
183 døde
346 sårede

Slaget ved Grenada fandt sted den 6. juli 1779 under den amerikanske uafhængighedskrig i Caribien mellem den britiske og franske marine.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen af 1779 var marinestyrkerne i Caribien hovedsagelig optaget med at passe på hinanden. Men i juni, da den britiske admiral Byron tog til Antigua for at beskytte handelskonvojen som var på vej hjem, tog hans modstander Charles Hector først St Vincent og den 4. juli Grenada. Byron sejlede i håb om at redde øen, men han ankom for sent. En kort træfning blev udkæmpet den 6. juli.

Slaget[redigér | rediger kildetekst]

Den franske flåde under admiral Hector bestod af 25 linjeskibe og flere fregatter. Den britiske flåde under viceadmiral John Byron havde 21 linjeskibe og en fregat. Franskmændene havde ankret op udenfor Georgetown på den sydvestlige del af øen, og briterne ankom i løbet af natten. Hector satte sejl klokken 04.00 og briterne jagede efter. De britiske skibe angreb i fuld uorden og forvirring. Fame, Lion og to andre skibe forvillede sig bort fra hovedstyrken og blev hårdt skadet. Lion blev tvunget til at sejle med vinden til Jamaica for at undgå at blive kapret. Franskmændene mistede ingen skibe og kom til slut væk. Briterne mistede 183 mænd, mens 346 blev såret. Fame mistede fire mænd og havde 9 sårede. Franskmændene mistede 190 mænd og hadde 759 sårede.

Efterspil[redigér | rediger kildetekst]

Krigen stilnede nu i Caribien. Byron vendte hjem i august. Hector, efter at han mislykkedes i at samarbejde med amerikanerne i et angreb på Savannah i september, vendte også hjem til Europa.