Sociale obligationer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sociale obligationer eller velfærdsobligationer (engelsk: Social Impact Bond) er en måde at tiltrække risikovillig kapital til langsigtede og kostbare offentlige, sociale forebyggelsesprojekter, som ikke kan realiseres eller ikke ønskes realiseret på normal vis. Ved brug af sociale obligationer påtager (private) investorer sig den fulde økonomiske risiko, og den offentlige myndighed betaler kun for reelle, beviselige resultater. Det grundlæggende princip er dermed en slags offentligt-privat partnerskab.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

De første sociale obligationer på verdensplan blev udstedt af den engelske non-profit-organisation Social Finance Ltd. i september 2010, hvor de finansierede et forsøg, der skulle forebygge tilbagefald til kriminalitet for indsatte i et lokalt fængsel.[1][2] Investeringsformen har siden bredt sig til andre dele af verden. Siden da er ifølge en rapport fra Social Finance i alt 60 projekter med velfærdsobligationer i tilsammen 15 lande blevet iværksat.[3]

Sociale obligationer i Norden[redigér | rediger kildetekst]

Der har indtil videre kun været gennemført ganske få projekter i Norden. Givetvis skyldes det opbygningen af de nordiske velfærdssamfund, som sammenlignet med de angelsaksiske lande er mere omfangsrige. Nordic Social Impact Bond (SIB) Development Network er det nordiske erfaringsudvekslingsnetværk for brug af sociale obligationer i Norden.[4]

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark har Huset Zornig igangsat et integrationsprojekt, som tænkes finansieret ved hjælp af sociale obligationer.[5] I 2017 pegede den danske regering på brugen af sociale obligationer som en måde til at løfte opgaver for fremtidens offentlige sektor.[6]

Andre nordiske lande[redigér | rediger kildetekst]

I Sverige og Finland blev de første pilotprojekter igangsat i 2015.[7] I Finland sker det i samarbejde med den finske stat. Her har pilotprojekterne bl.a. fokus på beskæftigelse af flygtninge.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Will social impact bonds solve society's most intractable problems? Artikel i The Guardian 6. oktober 2010. Hentet 2. maj 2017.
  2. ^ Toby Eccles: Invest in social change. TED Talk juni 2013.
  3. ^ "Social Impact Bonds: The Early Years. Offentliggjort 5. juli 2016". Arkiveret fra originalen 3. maj 2017. Hentet 2. maj 2017.
  4. ^ New Nordic Network for Social Impact Bonds. Fra Mötesplats Social Innovations hjemmeside. Hentet 2. maj 2017.
  5. ^ "Huset Zornig starter nyt integrationsprojekt med sociale obligationer . Udateret artikel på Sociale Entreprenører i Danmarks hjemmeside". Arkiveret fra originalen 19. februar 2018. Hentet 8. juli 2022.
  6. ^ Regeringens plan: Sociale obligationer skal modernisere det offentlige. Hjemmesiden DenOffentlige.dk dateret 3. april 2017.
  7. ^ Sitra and Me-säätiö launch first Social Impact Bond in Finland. Dateret 23. november 2015. Besøgt 2. maj 2017.