Sort kvadrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sort kvadrat
Ukrainsk: Чорний квадрат
Kazimir Malevitj 1913 / 1915
Olie på lærred
79 cm × 79 cm
Russisk Statsmuseum, Sankt Petersburg
Noter
Udstillet 1915 på Tretjakovgalleriet, Moskva

Sort kvadrat er et billede af Kazimir Malevitj (1878–1935), udstillet første gang 1915. Det regnes for et centralt værk i det 20. århundredes maleri. Billedet er 79 x 79 cm stort og befinder sig i Tretjakovgalleriet i Moskva. Malevitj malede omkring 1923 endnu et sort kvadrat som er udstillet på det russiske statsmuseum i Sankt Petersburg.

Billedmotiv[redigér | rediger kildetekst]

Skitse til et sceneforhæng til operaen Sejr over solen, 1913, Det statslige museum for teater og musik, St. Petersburg

Sommeren 1913 opstod i Uusikirkko (Finland) den futuristiske operakompositionen Sejr over solen.[1] Operaen blev opført 3. december 1913 i Lunapark-teatret i St. Petersburg. Welimir Chlebnikow havde skrevet prologen, Alexej Krutschonych librettoen, musikken var af Michail Matjuschin og scenebillede og kostume af Malewitsch. På et sceneforhæng malede han det første sorte kvadrat. Heri ligger også grunden til at Malewitsch lagde fødselsstunden for suprematisme til 1913 og ikke 1915 som egentlige suprematistiske billeder normalt henregnes til.

Maleriet Sort kvadrat blev første gang vist december 1915 i en futuristisk udstilling i galleriet Dobytschina i Petrograd (Sankt Petersborg) med titlen 0,10. Det blev placeret højt i et hjørne af rummet med billedfladen let skråtstillet, omgivet af andre af Malewitschs billeder. Sort kvadrat indtog på denne måde en position der i et traditionelt russisk hus var forbeholdt religiøse ikoner

Den sorte flade er omkranset af en hvid rand. Malewitsch kaldte det "Firkant" i udstillingskataloget, da det ikke er et nøjagtigt kvadrat, siderne er heller ikke parallelle.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Jeannot Simmen: Kasimir Malewitsch – das schwarze Quadrat. Fischer Verlag, Frankfurt am Main 1998, ISBN 3-596-12419-0

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter
  • Opslaget er fra det tilsvarende tyske i denne version, hentet juni 2010
  1. ^ "... Og noget af det kubistiske maleris indhold var den moderne, hektiske verdens flimren og fart samt maskinens allestedsnærværelse i den moderne verden. Alt dette og meget mere forsøgtes udtrykt i en futuristisk opera, Sejren over solen i St. Petersborg i 1913. Flytermer, flymetaforer, påmindelser om krig. Et lysshow af bevægelige projektører fik scenen til at ligne et foruroligende kubistisk maleri, der var i bevægelse, i live. Det skabte illusioner af fart og flakkende forvirring. ..." — Flyifuturismen.htm Arkiveret 23. oktober 2010 hos Wayback Machine : "Flyvemaskinen i den futuristiske malerkunst i 1910'erne". På baggrund af Robert Wohls A passion for Wings