Hjælp:Sandkassen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Oprettet side om Portugisisk vin
Tags: Tilbagerullet Visuel redigering
Tag: Tilbagerullet
Linje 1: Linje 1:
== Portugisisk vin ==
== Portugisisk vin ==

{{Velkommen til sandkassen}}


[[Fil:Mand drikker portugisisk vin.jpg|alt=Mand drikker portugisisk vin i Portugal|thumb|250x250px|Portugisisk vin drukket i Portugal]]
[[Fil:Mand drikker portugisisk vin.jpg|alt=Mand drikker portugisisk vin i Portugal|thumb|250x250px|Portugisisk vin drukket i Portugal]]

Versionen fra 5. mar. 2021, 15:31

Portugisisk vin

Mand drikker portugisisk vin i Portugal
Portugisisk vin drukket i Portugal

Portugisisk vin har nydt af landet geografiske isolation, presset næsten ud i Atlanterhavet af Spanien, og kan i dag opbyde en diversitet af oprindelige druesorter (år 2021) der på ingen måde kan sammenlignes med f.eks. nabolandet Spanien, der gik i den stik modsatte retning med tilplantningen af næsten en tredjedel af landets vinmarker med én druesort, Airén, der i dag er verdens mest plantede grønne druesort.

Historisk, bærer den portugisiske vin præg af de mange forskellige folkeslag der har beboet den vestlige del af den iberiske halvø: Fønikere, kartagensere, grækere og romere. Det var under romerriget at man begyndte eksporten af portugisisk vin.

Den moderne eksport har udviklet sig gennem handlen med England under Methuen-traktaten der blev underskrevet i 1703.

Portugal har den ældste geografisk afgrænsede kvalitetsbetegnelse (Tokaj er alene geografisk afgrænset), a Região Demarcada do Douro, hvor den verdensberømte portvin fremstilles.

Den globale opvarmning har betydet at portugisiske druer, som f.eks. den store blå drue Touriga Nacional, nu er blevet tilladt i Bordeaux.

Touriga nacional er en af de tilladte blå druer i portvin, og bliver normalt brugt i blends i bordvine, hvor den blandes med f.eks. Touriga Franca (der også er tilladt i portvin), Trincadeira og Jaen (Mencia i Spanien).


Kilder: Johnson & Robinson: Den store vinbog, 7. ed, 2018