Mangas Coloradas: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Patchfinder (diskussion | bidrag)
m Fjernede Kategori:Oprindelige amerikanere; Tilføjede Kategori:Apacher ved hjælp af Hotcat
No edit summary
Linje 2: Linje 2:
'''Mangas Coloradas''' (ca. 1793 – [[18. januar]] [[1863]]) var høvding af [[Apache|Bedonkohe Apache-indianerne]].
'''Mangas Coloradas''' (ca. 1793 – [[18. januar]] [[1863]]) var høvding af [[Apache|Bedonkohe Apache-indianerne]].


For generationer modstod [[Apache]]rne den hvide kolonisering af deres hjemland i sydvesten, i dagens [[New Mexico]] og [[Arizona]] af både Spanierne og nord amerikanerne. Da der blev fundet guld i [[Californien]] i [[1848]], blev Apacherne hurtig truede af de hvide som søgte efter formue. I en minelejr blev Mangas Coloradas, høvdingen af Mimbreño [[Chiricahua]] apacherne pisket. Dette gjorde ham til livslang fjende af de hvide. I [[1861]] slog han sig sammen med sin nevø [[Cochise]] i kampen mod de hvide. Mangas Coloradas og Cochise kontrollerede meget af den sydlige New Mexico og Arizona indtil Mangas blev såret i [[1862]], fanget og dræbt i januar [[1863]] da han prøvede at flygte fra [[Fort McLane]], New Mexico. Efter hans død, blev hans nevø Cochise Apachernes høvding.
I generationer modstod [[Apache]]rne den hvide kolonisering af deres hjemland i sydvesten, i dagens [[New Mexico]] og [[Arizona]] af både Spanierne og nordamerikanerne. Da der blev fundet [[Guldfeberen i Californien|guld i Californien]] i [[1848]], blev Apacherne hurtig truede af de hvide som søgte efter formue. I en minelejr blev Mangas Coloradas, høvdingen af Mimbreño [[Chiricahua]] apacherne pisket. Dette gjorde ham til livslang fjende af de hvide. I [[1861]] slog han sig sammen med sin nevø [[Cochise]] i kampen mod de hvide. Mangas Coloradas og Cochise kontrollerede meget af den sydlige New Mexico og Arizona indtil Mangas blev såret i [[1862]], fanget og dræbt i januar [[1863]] da han prøvede at flygte fra [[Fort McLane]], New Mexico. Efter hans død, blev hans nevø Cochise Apachernes høvding.


==Kilde/Ekstern henvisning==
==Kilde/Ekstern henvisning==

Versionen fra 25. jun. 2021, 12:56

Apache høvding Mangas Coloradas

Mangas Coloradas (ca. 1793 – 18. januar 1863) var høvding af Bedonkohe Apache-indianerne.

I generationer modstod Apacherne den hvide kolonisering af deres hjemland i sydvesten, i dagens New Mexico og Arizona af både Spanierne og nordamerikanerne. Da der blev fundet guld i Californien i 1848, blev Apacherne hurtig truede af de hvide som søgte efter formue. I en minelejr blev Mangas Coloradas, høvdingen af Mimbreño Chiricahua apacherne pisket. Dette gjorde ham til livslang fjende af de hvide. I 1861 slog han sig sammen med sin nevø Cochise i kampen mod de hvide. Mangas Coloradas og Cochise kontrollerede meget af den sydlige New Mexico og Arizona indtil Mangas blev såret i 1862, fanget og dræbt i januar 1863 da han prøvede at flygte fra Fort McLane, New Mexico. Efter hans død, blev hans nevø Cochise Apachernes høvding.

Kilde/Ekstern henvisning