Neubrandenburg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
oprettet fra norsk og tysk wiki
 
et par linkfix
Linje 27: Linje 27:
[[image:Neubrandenburg Stadtmauer-mit-Wiekhäuschen.jpg|thumb|left|Bymuren i Neubrandenburg]]
[[image:Neubrandenburg Stadtmauer-mit-Wiekhäuschen.jpg|thumb|left|Bymuren i Neubrandenburg]]


Byen blomstrede som et handelscentrum frem til [[treiveårskrigen]] (1618–1648).[[Gustav II Adolf av Sverige|Gustav Adolf]]s [[Sverige|svenske]] hær belejrede og indtog byen, men den blev generobret af [[den katolske liga]] i [[1631]]. Der findes mange rapporter som siger at de katolske styrker slog mange af de svenske og [[Skotland|skotske]] soldater ihjel efter at de overgav sig. Senere, i følge den skotske lykkeridder [[Robert Munro]], skal svenskerne have gjort det samme da de uden nåde tog livet af overlevende med råbet ''«Neubrandenburg!»''. Byen spillede derfor en rolle i yderligere at brutalisere en af historiens allerede mest brutale krige.
Byen blomstrede som et handelscentrum frem til [[trediveårskrigen]] (1618–1648).[[Gustav 2. Adolf af Sverige|Gustav Adolf]]s [[Sverige|svenske]] hær belejrede og indtog byen, men den blev generobret af [[den katolske liga]] i [[1631]]. Der findes mange rapporter som siger at de katolske styrker slog mange af de svenske og [[Skotland|skotske]] soldater ihjel efter at de overgav sig. Senere, i følge den skotske lykkeridder [[Robert Munro]], skal svenskerne have gjort det samme da de uden nåde tog livet af overlevende med råbet ''«Neubrandenburg!»''. Byen spillede derfor en rolle i yderligere at brutalisere en af historiens allerede mest brutale krige.


Under [[anden verdenskrig]] lå der en stor krigsfangelejr kaldt [[Stalag II-A]] nær byen. I [[1945]], få dage før afslutningen af krigen, ødelagde en storbrand 80 % af den gamle bydel. Siden da er de fleste vigtige historiske bygninger blevet genrejst.
Under [[anden verdenskrig]] lå der en stor krigsfangelejr kaldt [[Stalag II-A]] nær byen. I [[1945]], få dage før afslutningen af krigen, ødelagde en storbrand 80 % af den gamle bydel. Siden da er de fleste vigtige historiske bygninger blevet genrejst.

Versionen fra 8. sep. 2007, 17:08

Neubrandenburg
Byvåben Beliggenhed
Overblik
Land Tyskland Tyskland
Delstat Mecklenburg-Vorpommern
Status Kreisfri by
Demografi
By 67517 (2007)
 - Areal 85,65 km²
 - Befolknings­tæthed 788 pr. km²
Andet
Hjemmeside www.neubrandenburg.de

53°33′N 13°16′Ø / 53.550°N 13.267°Ø / 53.550; 13.267 Neubrandenburg er en by i Tyskland i delstaten Mecklenburg-Vorpommern med omkring70 000 innbyggere. Byen ligger i den sydøstlige del af delstaten ved søen Tollensesee.

Historie

De første indbyggere på stedet var premonstratensermunke i et kloster ved bredden af Tollensesee (ca. 1240). Selve byen Neubrandenburg blev grundlagt i 1248 da markgreven af Brandenburg valgte at bygge en by i de nordlige dele af sit len. I 1292 blev byen og det omkringliggende område en del af Mecklenburg.

Bymuren i Neubrandenburg

Byen blomstrede som et handelscentrum frem til trediveårskrigen (1618–1648).Gustav Adolfs svenske hær belejrede og indtog byen, men den blev generobret af den katolske liga i 1631. Der findes mange rapporter som siger at de katolske styrker slog mange af de svenske og skotske soldater ihjel efter at de overgav sig. Senere, i følge den skotske lykkeridder Robert Munro, skal svenskerne have gjort det samme da de uden nåde tog livet af overlevende med råbet «Neubrandenburg!». Byen spillede derfor en rolle i yderligere at brutalisere en af historiens allerede mest brutale krige.

Under anden verdenskrig lå der en stor krigsfangelejr kaldt Stalag II-A nær byen. I 1945, få dage før afslutningen af krigen, ødelagde en storbrand 80 % af den gamle bydel. Siden da er de fleste vigtige historiske bygninger blevet genrejst.

Wikimedia Commons har medier relateret til: