Amalienborg: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Thijs!bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: no:Amalienborg
So9q (diskussion | bidrag)
m [[
Linje 1: Linje 1:
[[Image:Amalienborg-Marmorkirken.jpg|thumb|250px|Amalienborg og Marmorkirken]]
[[Image:Amalienborg-Marmorkirken.jpg|thumb|250px|Amalienborg og Marmorkirken]]
'''Amalienborg''' et et slotsanlæg i [[København]] opført i begyndelsen af [[1750'erne]]. Det består af fire næsten ens [[palæ]]er, der er dog mindre forskelle udvendig (såsom antallet af skorstene), omkring en ottekantet plads, oprindelig opført af adelsfamilier, bl.a. [[Adam Gottlob Moltke]]. I [[1794]] blev det efter [[Christiansborg]]s brand overtaget af kongehuset. Først efter [[påskekrisen]] i [[1920]] blev det kongehusets permanente residens. Det er tegnet af hofbygmester [[Nicolai Eigtved]]. Midt på slotspladsen står rytterstatuen af Frederik V. Den blev lavet af Jacques-Francois-Joseph Saly og indviet i 1771.
'''Amalienborg''' et et slotsanlæg i [[København]] opført i begyndelsen af [[1750'erne]]. Det består af fire næsten ens [[palæ]]er, der er dog mindre forskelle udvendig (såsom antallet af skorstene), omkring en ottekantet plads, oprindelig opført af adelsfamilier, bl.a. [[Adam Gottlob Moltke]]. I [[1794]] blev det efter [[Christiansborg]]s brand overtaget af kongehuset. Først efter [[påskekrisen]] i [[1920]] blev det kongehusets permanente residens. Det er tegnet af hofbygmester [[Nicolai Eigtved]]. Midt på slotspladsen står rytterstatuen af Frederik V. Den blev lavet af [[J.F.J. Saly|Jacques-Francois-Joseph Saly]] og indviet i 1771.


== De fire palæer ==
== De fire palæer ==

Versionen fra 15. nov. 2007, 19:22

Amalienborg og Marmorkirken

Amalienborg et et slotsanlæg i København opført i begyndelsen af 1750'erne. Det består af fire næsten ens palæer, der er dog mindre forskelle udvendig (såsom antallet af skorstene), omkring en ottekantet plads, oprindelig opført af adelsfamilier, bl.a. Adam Gottlob Moltke. I 1794 blev det efter Christiansborgs brand overtaget af kongehuset. Først efter påskekrisen i 1920 blev det kongehusets permanente residens. Det er tegnet af hofbygmester Nicolai Eigtved. Midt på slotspladsen står rytterstatuen af Frederik V. Den blev lavet af Jacques-Francois-Joseph Saly og indviet i 1771.

De fire palæer

  • Christian VII's Palæ, eller Moltkes Palæ - det sydvestlige palæ, er Dronningens gæste- og repræsentationspalæ.
  • Christian VIII's Palæ, eller Levetzaus Palæ - det nordvestlige palæ, rummer Kronprinsens bolig og De Danske Kongers Kronologiske Samling, Amalienborg.
  • Frederik VIII's Palæ, eller Brockdorffs Palæ - det nordøstlige palæ, tidligere Dronning Ingrids bolig, istandsættes og moderniseres til brug for kronprinseparret.
  • Christian IX's Palæ, eller Schacks Palæ - det sydøstlige palæ, er Dronningens residenspalæ.


Hvert palæ har en hovedport og en køkkenport, hovedportene er dem som ligger ved Amaliegade, køkkenportene er dem som ligger ved Frederiksgade.

Amalienborg Slotsplads

Amalienborg Slotsplads er navnet på den plads der er indrammet af Amalienborgs fire palæer. Langs den sydøst-nordvestlige akse af pladsen er der frit udsyn til mod nordvest Marmorkirken og mod sydøst Operahuset på den anden side af havneløbet.


Stilarter

Balustrade og afvalmet tag. Foroven sluttes facaden med en balustrade med vaser og skulpturer og med adelige våbner i kartoucher i midten. Som gældende for tiden er taget afvalmet.

Amalienborg-aksen

Amalienborg-aksen set fra Marmorkirken

Amalienborg-aksen er en monumentalakse, som oprindeligt gik fra Marmorkirken til Amalienborg, men i nyere tid er blevet forlænget, først med Amaliehaven og senest med Operaen på Holmen. Herved forbindes symbolsk kirken, kongehuset, handelen og kunsten.


Dansk geografiSpire
Denne artikel om Danmarks geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til:

55°41′3″N 12°35′35″Ø / 55.68417°N 12.59306°Ø / 55.68417; 12.59306