Akkord (musik): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Synthebot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: zh-yue:和弦
→‎Firklange: ingen disambiguation
Linje 9: Linje 9:


==Firklange==
==Firklange==
En treklang kan udbygges til en akkord med fire toner. Der findes mange slags firklange, da der kan tilføjes en tone til de fleste former for treklange. Ofte tilføjes en [[septim]]. I en sådan septimakkord bruges den lille septim i forhold til grundtonen. Dette skrives ved at tilføje et syvtal til akkordnavnet. A7 består således af tonerne A, C#, E og G. Hvis den store septim skal bruges i stedet, skrives det som Amaj7. Om det er en stor eller lille septim der tilføjes afhænger almindeligvis af akkordrækkefølgen og funktionen af akkorden. En anden almindelig septim-akkord er dim-akkorden som består af tre små [[terts]]er oven på hinanden. En Adim akkord indeholder tonerne A, C, Eb og Gb.
En treklang kan udbygges til en akkord med fire toner. Der findes mange slags firklange, da der kan tilføjes en tone til de fleste former for treklange. Ofte tilføjes en [[Septim (interval)|septim]]. I en sådan septimakkord bruges den lille septim i forhold til grundtonen. Dette skrives ved at tilføje et syvtal til akkordnavnet. A7 består således af tonerne A, C#, E og G. Hvis den store septim skal bruges i stedet, skrives det som Amaj7. Om det er en stor eller lille septim der tilføjes afhænger almindeligvis af akkordrækkefølgen og funktionen af akkorden. En anden almindelig septim-akkord er dim-akkorden som består af tre små [[terts]]er oven på hinanden. En Adim akkord indeholder tonerne A, C, Eb og Gb.
Der kan også være tilføjet treklangen en stor [[sekst]], hvilket skrives A6 - A, C#, E og F#. Derforuden kan tilføjes stort set hvilken som helst tone. Fx vil tonerne A, C#, D og E have betegnelsen Aadd11. Man skriver "add" før 11 for at betegne at de mellemliggende septim og [[none]] ikke medtages. add er engelsk og betyder tilføje.
Der kan også være tilføjet treklangen en stor [[sekst]], hvilket skrives A6 - A, C#, E og F#. Derforuden kan tilføjes stort set hvilken som helst tone. Fx vil tonerne A, C#, D og E have betegnelsen Aadd11. Man skriver "add" før 11 for at betegne at de mellemliggende septim og [[none]] ikke medtages. add er engelsk og betyder tilføje.



Versionen fra 9. jun. 2008, 19:52

En akkord består af mindst tre toner, der klinger samtidigt. En akkord kan beskrives med en becifring. Visse instrumenter så som guitarer og klaverer kan bruges til at spille hele akkorder. Hvis man vil bruge akkorder fremført på et blæseinstrument, skal man bruge flere musikere.

Treklange

En akkord er opbygget af tertser. Oftest består akkorder af tre toner: Grundtone, terts og kvint, dog findes akkorder der kun består af Grundtone, terts eller Grundtone, kvint - den sidstnævnte må dog bruges sparsomt, da man ikke kan bestemme tonekønnet (altså dur/mol) og den ikke absolut hører ind under betegnelsen akkord. Grundtone-terts-akkorden er oftest brugt i en afslutning for at stemmeføring bliver korrekt.

En durakkord opbygges af en stor og derefter en lille terts. Således består en A-durakkord af tonerne A, C# og E. I en A-molakkord er tertsen lille, og de tre toner er A, C og E. I en formindsket akkord er begge intervaller mellem tonerne små tertser, og i tilfældet med en formindsket A-akkord (A-dim) er tonerne A, C og Eb. På samme måde som der er en formindsket treklang, findes der også en forstørret. I denne treklang bruges ene store tertser. En forstørret A-akkord (A+) består af tonerne A, C# og E#.

Det at der spilles E# i stedet for E kaldes en forstørret kvint. En anden variant, hvor der ændres på de almindelige intervaller er de såkaldte forudholdsakkorder. Da de kaldes for "suspended" på engelsk, bruges skrivemåden A-sus. En sus-akkord er som en dur-akkord, men tertsen er skiftet ud med en kvart. Eksempelvis består en A-sus-akkord af tonerne A, D og E. Det er den mest almindelige akkord og bør helt korrekt skrives Asus4, da der også findes en anden sus-akkord (dog mindre brugt) som hedder sus2 - her er tertsen skiftet ud med en sekund. Således vil en Asus2 indeholde tonerne A, H og E.

Firklange

En treklang kan udbygges til en akkord med fire toner. Der findes mange slags firklange, da der kan tilføjes en tone til de fleste former for treklange. Ofte tilføjes en septim. I en sådan septimakkord bruges den lille septim i forhold til grundtonen. Dette skrives ved at tilføje et syvtal til akkordnavnet. A7 består således af tonerne A, C#, E og G. Hvis den store septim skal bruges i stedet, skrives det som Amaj7. Om det er en stor eller lille septim der tilføjes afhænger almindeligvis af akkordrækkefølgen og funktionen af akkorden. En anden almindelig septim-akkord er dim-akkorden som består af tre små tertser oven på hinanden. En Adim akkord indeholder tonerne A, C, Eb og Gb. Der kan også være tilføjet treklangen en stor sekst, hvilket skrives A6 - A, C#, E og F#. Derforuden kan tilføjes stort set hvilken som helst tone. Fx vil tonerne A, C#, D og E have betegnelsen Aadd11. Man skriver "add" før 11 for at betegne at de mellemliggende septim og none ikke medtages. add er engelsk og betyder tilføje.

Højtopbyggede akkorder

En højtopbygget akkord eller udvidet akkord er en akkord, der består af flere end fire toner. Der tages udgangspunkt i en septimakkord og herefter tilføjet toner med en stor terts mellem hver. Akkorden navngives efter nummeret på den tone, der er "længst væk" fra grundtonen. Når der tilføjes en terts til A7-akkorden fås således en A9-akkord. Den højest opbyggede A-akkord er A13. Hvis der tilføjes endnu en terts, nås grundtonen igen.

Tonerne i de højtopbyggede akkorder kan ændres en halv tone op eller ned. Dette skrives med et # eller b efterfulgt af tonens nummer talt fra grundtonen. Et eksempel: A11b9 indeholder tonerne A, C#, E, G, B, D. H er i eksemplet ændret til B på grund af 'b9' i akkorden.

For at undgå en for rodet klang, kan man udelade toner fra højtopbyggede akkorder. Man vil ofte nøjes med tre eller fire toner. I eksemplet med A11b9 kunne man vælge kun at bruge tonerne A, G, Bb og D, dog skal man være forsigtig med at udelade tertsen, men meget almindeligt er det at udelade kvinten. Man kan også udvidde firklangen A7 med en undecim og have tonerne A, C#, E, G og D i en A7add11. I dette tilfælde vil man højst sandsynligt undladde at spille E'et da det er den mindst vigtige tone.