Forskel mellem versioner af "Melodisk dødsmetal"

Spring til navigation Spring til søgning
106 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Bot: Korrigerer fodnoter; kosmetiske ændringer
m (robot Tilføjer: simple:Melodic death metal)
m (Bot: Korrigerer fodnoter; kosmetiske ændringer)
|farve=#b02
|bgfarve=white
|stilistisk oprindelse= [[Heavy metal]]<br />[[Thrash metal]]<br />[[Death metal]]<br />[[Progressiv metal]]
|kulturel oprindelse= Starten af [[1990'erne]]<br />[[Göteborg]], [[Sverige]]
|instrumenter= [[Guitar]]<br />[[Bas]]<br />[[Trommer]]<br />[[Keyboard]]
|popularitet= Undergrunden i starten og midten af 1990'erne<br />Øget popularitet i de seneste år
|undergenreliste=
|afledninger=
|undergenrer=
|fusionsgenrer=
|regionale_scener= [[Skandinavien]]<br />[[Nordamerika]]<br />[[Japan]]
|andre emner=
}}
Efterhånden har genren så udviklet sig gennem mange indflydelser. En af de mest bemærkelsesværdige udviklinger var tilføjelsen af [[keyboard (instrument)|keyboard]]. Et melodisk dødsmetalband består normalt af 1-2 [[guitarist]]er, en [[forsanger]] (growler), en [[trommeslager]], en [[El-bas|bassist]] og en på [[Keyboard (instrument)|keyboard]].
 
== Historie ==
Melodisk dødsmetal indeholder mere melodiske guitarriffs, soli og akustiske guitarer end den "normale" dødsmetal. Det indeholder også mere forståelig sangtekst, såvel som en mere sammenhængende sang. Sangstrukturer er generelt mere progressiv, og bruger ofte flere temaer igennem en sang - et eksempel på dette kunne være sangen "Endless War" af [[Norther]], som skifter mellem 7-8 forskellige temaer sangen igennem.
 
Nogen melodiske dødsmetalbands fra [[Skandinavien]] kombinerer genren med andre metalgenrer, som [[viking metal]] (f.eks. [[Amon Amarth]]), [[folk metal]] eller [[symfonisk metal]].
 
=== Udviklingen af melodisk dødsmetal ===
I de sene 1990'er begyndte mange melodeathbands at ændre deres spillestil ved at tilføje flere melodiske elementer; mere moderne omkvæd og riffs, [[ren vokal|renere vokaler]], samt tydeligere brug af keyboard. Dette skift er f.eks. tydeligt på Dark Tranquillity's album ''[[Projector]]''.
Ved siden af den traditionelle melodiske dødsmetals riffs, begyndte der at dukke elementer fra andre genrer op i musikken, f.eks. melodier og sang, som bruges i [[alternativ metal]]. Mange fans af den gamle melodiske dødsmetal brød sig ikke om denne udvikling, men genren blev alligevel mere populær end tidligere
 
=== Forveksling med black metal ===
Melodisk dødsmetal opstod ligesom [[black metal]] i [[Skandinavien]], men indeholder dog sjældent black metal's sangtekster om sataniske værdier.
Melodisk dødsmetal bliver også nogle gange blandet sammen med [[melodisk black metal]] og [[blackened death metal]], som begge er undergenrer af black metal. Melodisk dødsmetal indeholder generelt mere poetiske temaer, som kan variere meget. Normalt omhandler sangteksterne mere [[Ekspressionisme|ekspressionistiske]] temaer.
 
=== Göteborg-lyden ===
Et specielt bidrag til den melodiske dødsmetal er [[Göteborg]]-stilen, navngivet efter den by hvori den opstod. Det var ikke et bestemt band der opfandt Göteborg-lyden, men det er bredt accepteret af [[In Flames]], [[At the Gates]] og [[Dark Tranquillity]] er de tre bands som "opfandt" den.<ref name=autogenerated1>[http://en.allexperts.com/q/Heavy-Metal-2854/gothenburg-metal-1.htm Heavy Metal: gothenburg metal, melodic death metal, style flourishes<!-- Robotgenereret titel -->]</ref> De er også nogle af de eneste rigtig kendte bands som spiller den, med nyere bands som [[Arch Enemy]] og [[The Haunted]] værende udløbere af henholdsvis [[Carcass]] og At the Gates.
 
Göteborglyden opstod da bands som [[In Flames]], [[At the Gates]] og [[Dark Tranquillity]] begyndte at blande gammeldags guitarharmonier ind i dødsmetal.<ref name="genre"/> Akustiske guitarer blev også taget i brug som eksempelvis kan høres på [[In Flames]]´ debutalbum ''[[Lunar Strain]]''. Senere blev der føjet progressive elementer til stilen<ref>http: name=autogenerated1 //en.allexperts.com/q/Heavy-Metal-2854/gothenburg-metal-1.htm</ref> og et tydeligere brug af keyboard som blandt andet kan høres på [[Dark Tranquillity]]s album ''[[Haven (album)|Haven]]''.
 
== Regionale scener ==
De fleste melodiske dødsmetalbands er fra Skandinavien og Nordeuropa, specielt fra [[Sverige]] og [[Finland]], blandt kendte finske bands er [[Insomnium]], [[Norther]], [[Kalmah]] og [[Children of Bodom]].
 
I de seneste år er genren blevet voldsomt populær, og har fået tilhængere i [[Nordamerika]], specielt blandt nordamerikanske fans af de skandinaviske bands som stadig i dag videreudvikler genren. Genren har også tilhængere i [[Japan]], som har stiftet deres egne melodiske dødsmetalbands såsom [[Blood Stain Child]].
 
== Melodiske dødsmetalbands ==
*[[Amon Amarth]]
*[[Arch Enemy]]
*[[Wintersun]]
 
== Se også ==
* [[Dødsmetal]]
* [[Heavy metal]]
* [[Metalcore]]
 
== Noter ==
{{Reflist}}
 
67.893

redigeringer

Navigationsmenu