Forskel mellem versioner af "Åreforkalkning"

Spring til navigation Spring til søgning
2.103 bytes fjernet ,  for 12 år siden
ingen redigeringsopsummering
'''Åreforkalkning''', også kaldet '''hjerte-kar-sygdom''', '''atherosklerose''' og '''arteriosklerose''' er den hyppigste årsag til dødsfald i [[Danmark]].
 
Forkalkningen er en fortykkelse af [[pulsåre]]rnes vægge, ofte i hjertets kranspulsårer, i hjernens kar og benene; sidstnævnte kan hyppigt nødvendiggøre amputation. Fortykkelsen består af kalkaflejringer, fedt og [[kolesterol]], der er indlejret i bindevæv og glatte muskelceller. Hvis fortykkelsen fortsætter, vil der efterhånden være så smal en passage for blodet, at der kan rives hul på karvæggen. Og så kan der dannes en [[blodprop]]. Hvis åreforkalkningen sidder i hovedpulsåren ([[aorta]]) kan der opstå livsfarlige udposninger på denne ([[aneurismer]]).
 
Hjerte-kar-sygdomme er multifaktorielle sygdomme, dvs. at en lang række faktorer har indflydelse på udvikling af sygdommen. Disse faktorer kan opdeles i arvelige faktorer og miljøfaktorer. Blandt de arvelige faktorer er karvægsforhold og tendens til blodsammenklumpning ([[koagulation]]), mens miljøfaktorerne er [[stress]],
af sygdom i både de små og de store pulsårers karvæg.
 
==Kilder/henvisninger==
* [[Lexopen]]
 
==Eksterne henvisninger==
*[http://www.ing.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20040516/NATUR/105210005 16.05.2004, Ing.dk: Appelsinskræller indeholder en effektiv kolesterolfjerner]
*[http://www.sciencedaily.com/releases/2004/04/040427054002.htm 2004-04-27, Sciencedaily: Cholesterol Levels Fluctuate With The Seasons] Citat: "...Although the mechanism for this phenomenon is not clear, such variation could result in larger numbers of people being diagnosed as having high cholesterol in the winter, the article states..."
 
[[Kategori:Sygdomme]]
 
[[ar:تصلب عصيدي]]
[[az:Ateroskleroz]]
[[bg:Атеросклероза]]
[[cs:Ateroskleróza]]
[[de:Arteriosklerose]]
[[el:Αρτηριοσκλήρυνση]]
[[en:Atherosclerosis]]
[[es:Ateroesclerosis]]
[[fa:آترواسکلروسیس]]
[[fi:Ateroskleroosi]]
[[he:טרשת עורקים]]
[[is:Æðakölkun]]
[[it:Aterosclerosi]]
[[ja:動脈硬化症]]
[[ka:ათეროსკლეროზი]]
[[ko:동맥경화]]
[[nl:Atheromatose]]
[[no:Åreforkalkning]]
[[pl:Miażdżyca]]
[[pt:Aterosclerose]]
[[qu:Sirk'a iskuyay]]
[[ru:Атеросклероз]]
[[sr:Ateroskleroza]]
[[sv:Åderförkalkning]]
[[tr:Ateroskleroz]]
[[uk:Атеросклероз]]
[[zh:动脉硬化]]
Anonym bruger

Navigationsmenu