Unstrut: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved 90.49.14.241, fjerner ændringer fra Broadbot (bidrag)
m (robot: automatisk teksterstatning: (-» +", -« +"); kosmetiske ændringer)
m (Gendannelse til seneste version ved 90.49.14.241, fjerner ændringer fra Broadbot (bidrag))
| afvandingsareal =
}}
'''Unstrut''' er en [[flod]] i de [[Tyskland|tyske]] [[Tysklands delstater|delstater]] [[Thüringen]] og [[Sachsen-Anhalt]] og en biflod til [[Saale]] fra venstre med en længde på 192 km. Den har sit udspring i den nordlige del af Thüringen nær [[Dingelstädt]] (vest for [[Kefferhausen]] i [[Eichsfeld]]-området). I det nedre område løber den ind i Sachsen-Anhalt og munder ud i Saale nær [[Naumburg (Saale)|Naumburg]]. Byer langs Unstrut er blandt andre [[Mühlhausen]], [[Sömmerda]], [[Bad Frankenhausen]], [[Artern]], [[Roßleben]] og [[Freyburg]]. Af bifloder er der [[Gera (flod)|Gera]], [[Wipper ved Unstrut|Wipper]], [[Helme]] og [[Lossa]].
 
Sammen med Saale danner Unstrut vindistriktet [[Saale-Unstrut]]. Den kendte musserende vin ''Rotkäppchen'' bliver produceret i kældrene i [[Freyburg]].
 
== Etymologi ==
Strödu på gammelt højtysk betyder "«moseagtig kratskov"», og forstavelsen un- gør den mening stærkere, hvilket tyder på at Unstrut har været et ret sumpet område. I 575 blev floden kaldt Onestrudis, i 600-tallet Unestrude og i 994 Vnstruod.
 
[[Kategori:Floder i Tyskland]]
41.262

redigeringer

Navigationsmenu