Rock and Roll Hall of Fame: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
m
Bot: Adding {{Commonscat|Rock and Roll Hall of Fame}}; kosmetiske ændringer
m (robot Tilføjer: nn:Rock and Roll Hall of Fame)
m (Bot: Adding {{Commonscat|Rock and Roll Hall of Fame}}; kosmetiske ændringer)
'''Rock and Roll Hall of Fame and Museum''' er et [[museum]] og en [[institution]] beliggende i [[Cleveland]], [[Ohio]], [[USA]]. Dets formål er at opsamle og beskrive historien om de bedst kendte og mest indflydelsesrige [[rock and roll]] musikere, producere og andre fra personer med markant indflydelse på området.
 
== Museum ==
Rock and Roll Hall of Fame Foundation blev dannet i 1983. Indvielsen fandt sted [[7. juni]] [[1993]] med [[Pete Townshend]] og Chuck Berry som æresgæster. Museet blev åbnet [[2. september]] [[1995]] i en bygning tegnet af arkitekten [[I. M. Pei]], og efter en del diskussion om beliggenheden endte man med at placere den på breden af [[Lake Erie]] i Cleveland, tæt på [[Great Lakes Science Center]] og [[Cleveland Browns Stadium]].
 
Selv om museet er placeret i Cleveland, afholdes den årlige optagelsesceremoni i [[New York City]], hvilket har skabt en vis polemik.
 
== Hall of Fame ==
''Uddybende artikel: [[Navne i Rock and Roll Hall of Fame]]''
 
Den nuværende praksis er, at kunstnere kan kvalificere sig 25 år efter udgivelsen af deres første plade. De nominerede skal have indiskutabel indflydelse og betydning i rock and roll historien. Der er fire kategorier: Udøvende kunstnere, ikke-udøvende personer, tidlig indflydelse og (siden 2000) baggrundsmusikere.
 
=== Udøvende kunstnere ===
Udøvende kunstnere omfatter sangere og instrumentalister.
 
En nomineringskomite sammensat af musikhistorikere vælger navne til denne kategori, og derefter vælges årets udvalgte blandt de nominerede af en større forsamling bestående af omkring 1000 eksperter, herunder akademikere, journalister, producere og andre med kendskab til musikindustrien. De kunstnere, der får det største antal stemmer over 50% af alle stemmer vælges til den årlige ceremoni. Det drejer sig normalt om fem til syv kunstnere.
 
=== Ikke-udøvende personer ===
Denne kategori omfatter sangskrivere, producere, disc jockeys, journalister, ledere inden for musikindustrien samt andre professionelle.
 
 
[[Billede:Rockhall lobby cars 2005.jpg|thumb|250px|right|Trabanter fra [[U2]]s Zoo TV Tour hænger i lobbyen til museet]]
=== Tidlig indflydelse ===
Denne kategori omfatter kunstnere fra tiden før egentlig rock and roll, og kunstnerne kendes typisk fra genrer som [[country]], [[folkemusik|folk music]] og [[blues]]. Deres musik har inspireret og haft betydning for rock and roll kunstnere. Kategorien giver ikke hvert år nye tilføjelser, og de senest tilføjede er [[Nat King Cole]] og [[Billie Holiday]] i [[2000]].
 
=== Baggrundsmusikere ===
Denne kategori omfatter musikere, der har en lang karriere bag sig som studiemusikere eller koncertmusikere. De nominerede herfra vælges af en stor komite bestående først og fremmest af producere.
 
=== Kritik ===
Der er gennem årene forekommet en vis kritik af udvælgelsesprocessen, som nogle finder, er styret af en lille hård kerne, herunder grundlæggeren [[Jann Wenner]] samt skribenten [[Dave Marsh]], og derfor afspejler deres smag i for høj grad. Det kommer til udtryk i et uforholdsmæssigt stort antal mindre kendte navne fra [[1950'erne]] i forhold til for eksempel [[progressiv rock]] og [[heavy metal]] navne. Desuden er de fleste optagne navne amerikanske eller britiske med succes i USA.
 
[[Sex Pistols]], der blev optaget i [[2006]], nægtede at deltage i ceremonien, idet de kaldte museet et "piss stain".
 
== Eksterne henvisninger ==
*[http://www.rockhall.com/ The Rock and Roll Hall of Fames officielle hjemmeside]
*[http://www.bluffton.edu/~sullivanm/ohio/cleveland/rockroll/pei.html Billeder og arkitektonisk information]
{{Commonscat|Rock and Roll Hall of Fame}}
 
[[Kategori:Museer i USA]]
274.384

redigeringer

Navigationsmenu