Chuck Berry

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Chuck Berry
Chuck-berry-2007-07-18.jpg
Chuck Berry i 2007
Information
Fødenavn Charles Edward Anderson Berry
Født 18. oktober 1926 (90 år)
St. Louis, Missouri, USA
Genre(r) Rock and roll
Beskæftigelse Musiker, sangskriver
Instrument(er) Guitar, vokal
Aktive år 1955– nu
Pladeselskab Chess, Mercury, Atco
Hjemmeside www.chuckberry.com
Chuck Berry, You can't catch me, 1956.

Charles Edward Anderson "Chuck" Berry (født 18. oktober 1926) er en amerikansk guitarist, sanger og sangskriver.

Berry har skrevet store hits (evergreens) som "Maybellene", "Memphis, Tennessee", "Johnny B. Goode" (indspillet af utallige bands), "Sweet Little Sixteen" (indspillet af utallige bands), "Rock and Roll Music" og "Roll Over Beethoven" (kendt med The Beatles) samt den småvulgære "My Ding-A-Ling", og hans musik er stadig med til at inspirere musikere i dag.

Hans sceneoptræden var meget levende, og han er kendt for sin "duck walk", hvor han er langt bøjet ned i knæene, mens han går frem og tilbage over scenen, mens han spiller. Det så en del heldige danskerne, da han gav koncert i København i 1976. Ved den lejlighed måtte han i øvrigt lære den importede trio (fra Sverige) at spille i den rigtige takt, inden koncerten kom i gang.

Chuck Berry har haft stor indflydelse på rock and roll-musikken, hvor han var en af pionererne. John Lennon formulerede det måske på bedste vis: "Hvis man skulle give rock 'n' roll et andet navn, kunne man kalde det 'Chuck Berry'" [1]. Cub Koda skrev "Af alle de tidlige rock & roll kunstnere, har ingen været vigtigere for udviklingen af musikken end Chuck Berry. Han er dens bedste sangskriver, den primære udformer af dens instrumentelle stemme, en af dens bedste guitarister og en af dens bedste performere." [1]

Berry var blandt den første gruppe musikere, som blev inkluderet i Rock and Roll Hall of Fame ved åbningen i 1986. Han modtog Kennedy Center Honors i 2000.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Guitarist Stub
Denne biografi om en guitarist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Sanger Stub
Denne sangerartikel er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Wiki letter w.svg Artiklen om musikeren Chuck Berry kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.