Mads Rasmussen (fabrikant): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Robot: Ændrer Kategori:Erhvervsledere fra Danmark
No edit summary
Linje 10: Linje 10:


== Se også ==
== Se også ==
[[Faaborg Museum]]
* [[Faaborg Museum]]


{{Biostub}}
{{Biostub}}

Versionen fra 28. jun. 2009, 22:37

Mads Rasmussen (1856-1916) var en dansk konservesfabrikant, og 1910 stifter af Museet for fynske malere.

Mads Rasmussen var en af de danskere, som i det 19. århundrede søgte lykken i Amerika og kom tilbage med penge på lommen. Dels brugte han pengene på en konservesfabrik. Dels brugte han penge på kunsten. Hans far var teglværksejer fra Stegsted ved Odense. Men Mads var mere interesseret i jord og havedyrkning. Han drog til Amerika for at undersøge sine ideer om et rationelt havebrug, og han fandt her ud af, at dyrknings- og produktionsmetoder kunne gøres meget enklere. Vel hjemkommet forsøgte han at få startet andelskonservesfabrikker på det frugtbare Fyn. Nogen lydhørhed vandt han, men ikke helt efter sine ideer, så han overtog fabrikken i Faaborg som ved hans dygtighed snart udviklede sig til en solid virksomhed med produkter indenfor frugtvin og konserves.

1896 flyttede han med familie til Faaborg, til Konservesgården og tog bolig i den lejlighed, som senere skulle blev til Faaborg Museums første lokaler. 1906 solgte han fabrikken til Beauvais og blev direktør for de sammensluttede fabrikker. Lejligheden blev til sommerbolig og familien flyttede til Skjoldsgade 10 i København

Og det var få år senere meget belejligt for nogle unge fynske malere, som forsøgte at trænge igennem det akademiske klima, der herskede over kunsten, den såkaldte Bondemalerstrid. Mads Rasmussen fik med hjælp af en ansete arkitekt Carl Petersen omdannet sin sommerbolig til museum Faaborg Museum.

Billedhuggeren Kai Nielsens har til grundlæggerens minde fremstillet en statue af ham, som kan beskues på en central post i museet. Det er en statue af særegen karakter, idet mæcenen ikke har de sædvanlige symboler for sit virke, men er omgivet af tre børn (hans egne?) som på en hjertelig komisk måde kravler rundt om benene på ham med æbler (tomater?) i favnen. Normalt anbringer man sådan en statue i det fri og udført i bronze. Men her er den 2,5 meter figur gjort i slebet sort granit som understreger den jaket figuren bærer.

Se også

BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.