Forskel mellem versioner af "Dobbelt bogholderi"

Spring til navigation Spring til søgning
156 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
linkfix
(Rettet fejl omkring posteringer)
m (linkfix)
[[Fil:2005-11 schreibtisch kassenbuch.JPG|thumb|Kassebog til regnskabsføring]]
'''Det dobbelte bogholderi''' er en metode til registrering af [[regnskab]]smæssige posteringer. Metoden stammer fra [[Italien]], hvor den blev udviklet af købmænd og bankierer.
 
Den ældste beskrivelse af det dobbelte bogholderis metode finder man i en bog, som den italienske [[franciskanerFranciskanerordenen|franciskanermunk]]munk [[Luca Pacioli]] skrev i [[1494]]. Den har titlen ''Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita.'' Pacioli beskriver det dobbelte bogholderis metode som noget, der er kendt i forvejen, og man har da også fundet eksempler på bogholderi efter det dobbelte bogholderis metode tilbage fra begyndelsen af det [[13. århundrede]].
 
Paciolis bog gennemgår, hvordan man effektivt regner med de nye tal – [[arabertalArabiske talsystem|arabertallene]]lene, der netop på dette tidspunkt var ved at blive indført i [[Europa]]. Da megen regning er knyttet til bogholderi, har han fundet det passende samtidig at medtage en udførlig beskrivelse af det dobbelte bogholderis metode, som på det tidspunkt var så gennemprøvet, at der siden kun er sket mindre ændringer.
 
Udgangspunktet for det dobbelte bogholderi er, at økonomiske transaktioner opdeles efter deres natur i en række arter, som hver især posteres på en konto. Der er ikke noget krav om, at der skal være et bestemt antal konti - det afhænger af den konkrete situation, hvor mange der er brug for.
 
* [[Aktiv]]er – penge, tilgodehavender, lagre, maskiner, bygninger m.v. som man har rådighed over
* [[Passiv (regnskab)|Passiver]]er – gæld til fremmede og til ejere (egenkapitalen)
* Omkostninger – indeværende års konstaterede forbrug
* [[Indtægt]]er – indeværende års konstaterede indtægter
 
Aktiver og passiver udtrykker sammen en [[Balance (regnskab)|balance]] (aktiver minus passiver), som henregnes til et bestemt statustidspunkt. Indtægter og omkostninger udtrykker resultatet af driftsregnskabet (indtægter minus omkostninger) for den igangværende periode.
 
Hver konto er delt i en debet- og en kreditside, der føres således:
 
== Se også ==
{{Commonscat|Accounting}}
* [[Bogholder]]
* [[Debet og kredit]]
{{Commonscat|Accounting}}
 
[[Kategori:Regnskabsvæsen]]
41.254

redigeringer

Navigationsmenu