Wiki: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Mathiaskh (diskussion | bidrag)
m Gendannelse til seneste version ved Hejsa, fjerner ændringer fra 188.108.180.208 (diskussion | bidrag)
Linje 23: Linje 23:


== Wiki-vandalisme ==
== Wiki-vandalisme ==
Den åbne filosofi bag mange wiki'er, det, at alle må redigere og gemme sider, forhindrer ikke folk i at ødelægge eller modificere sider til noget direkte forkert. Når folk ødelægger sider, kaldes det for wiki-vandalisme. Studier fra [[IBM]] viser, at sider udsat for wiki-vandalisme har en levetid på ca. 5 min. (de 5 min. gælder kun i den engelske udgave af Wikipedia), før den tidligere version bliver genoprettet af en anden bruger.
Den åbne filosofi bag mange wiki'er, det, at alle må redigere og gemme sider, forhindrer ikke folk i at ødelægge eller modificere sider til noget direkte forkert. Når folk ødelægger sider, kaldes det for wiki-vandalisme. Studier fra [[IBM]] viser, at sider udsat for wiki-vandalisme har en levetid på ca. 5 min. (de 5 min. gælder kun i den engelske udgave af Wikipedia), før den tidligere version bliver genoprettet af en anden bruger. Undersøgelserne viser ydermere at 97 % af vandalismen foretages af anonyme brugere.


== Wiki software ==
== Wiki software ==

Versionen fra 11. sep. 2010, 12:34

En wiki er en hjemmeside hvor enhver ved hjælp af en browser kan oprette, vedligeholde og forfatte webdokumenter og websider i samarbejde med andre.

En wiki er en moderne teknologi (web 2.0), som muliggør, at mange brugere i fællesskab opbygger indhold/viden.

En wiki sætter grupper i stand til at organisere og dele indhold og viden på en organisk og fri måde, og gør det muligt at planlægge og dokumentere deres daglige aktiviteter.

En wiki kan også bruges som et intranet, hvor medarbejdere kan bidrage med indhold i et samarbejde, og derved erstatte et traditionelt webmaster-vedligeholdt intranet.

En wiki bruger typisk et simpelt opmærkningssprog til at formatere teksten med. Nogle wikier tilbyder dog WYSIWYG funktionalitet, så en bruger ikke behøver sætte sig ind i det anvendte opmærkningssprog før wikien kan anvendes.

Indtastede ændringer og tilføjelser er umiddelbart tilgængelige uden at indholdet bliver gennemlæst af andre, dvs. også uden at ændringerne er blevet explicit accepteret eller godkendt først.

Den resulterende samling af hypertekstdokumenter, også kaldet enten "wiki" eller "WikiWikiWeb", er typisk produceret af adskillige brugere.

Mange wikier kan med det samme genkendes på deres brug af WikiOrd (eller CamelCase). Disse produceres ved at bruge stort startbogstav for hvert ord og fjerne mellemrummene mellem ordene; dette medfører, at frasen automatisk laves til en lænke (Wikipedia bruger ikke længere CamelCase). Ellers kan der være en knap eller en tekst, der hedder edit (redigér), som tillader at redigere i siden med det samme, og uden at man skal søge om lov.

Wiki er kort form af wiki wiki der betyder "hurtig" på hawaiiansk og udtales "viki" på dansk.

Wiki-kultur er kendetegnet ved, at ikke to wiki-kloner er ens. Det bliver ofte debatteret, hvorvidt en side er en wiki eller ej. Enkelte personer bruger store ressourcer på at definere og bevare forskellene.

Historie

Den orignale WikiWikiWeb blev skabt af Ward Cunningham i 1995. Han opfandt og navngav Wiki konceptet, og skabte den første version af en WikiWiki server med anvendelse af Perl-programmeringssproget. Enkelte er af den opfattelse at alene Ward's wiki bør kaldes Wiki (med stort W) eller WikiWikiWeb. Ward's Wiki er stadig en af de mest populære Wiki sider.

Wiki-vandalisme

Den åbne filosofi bag mange wiki'er, det, at alle må redigere og gemme sider, forhindrer ikke folk i at ødelægge eller modificere sider til noget direkte forkert. Når folk ødelægger sider, kaldes det for wiki-vandalisme. Studier fra IBM viser, at sider udsat for wiki-vandalisme har en levetid på ca. 5 min. (de 5 min. gælder kun i den engelske udgave af Wikipedia), før den tidligere version bliver genoprettet af en anden bruger. Undersøgelserne viser ydermere at 97 % af vandalismen foretages af anonyme brugere.

Wiki software

Der er mange forskellige programmer der frit kan anvendes til at styre en wiki. Det mest udbredte for øjeblikket er nok MediaWiki der blandt andet anvendes til Wikipedia. I firmaerne er TWiki det mest udbredte program.km Web-stedet www.wikimatrix.org gør en i stand til at sammenligne de forskellige programmers muligheder. Wiki-programmer behøver ikke at være store: I Korteste Wiki konkurrencen er programmet SigWik på blot 222 tegn på få linjer Perl kode.[1]

Den engelske del af Wikipedia har gode oversigter over det utrolige udbud af wiki varianter, start fx på siden "en:Wiki software". Af særlig interesse for det danske publikum er en oversigt over hvilke wikier der er udrustet med dansk brugergrænseflade, disse er blandt andet:

Se også

Eksterne kilder/henvisninger