Forskel mellem versioner af "Isles of Scilly"

Spring til navigation Spring til søgning
508 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m
m
'''Isles of Scilly''' (Scillyøerne) er en lille [[Storbritannien|britisk]] [[arkipelag|øgruppe]] i [[Atlanterhavet]]/ [[Engelske kanal|den engelske kanal]], beliggende 45 km sydvest for [[Lands End]], [[Cornwall]]. Øerne er en del af grevskabet Cornwall, medens intern administration foretages fra hovedøen [[St. Marys]].
 
Det totale areal er 16,32 [[kvadratkilometer|km²]], og der borhar 1 682 mennesker indb. ([[2008]]). og øØ-gruppen består af fem beboede- og ca. 140 ubeboede øer. Ved ekstremt lavvande er det muligt at vandre mellem nogen af øerne. Scillyøerne har været bosat siden [[stenalderen]] og indbyggerne lever som dengang af [[landbrug]] og [[fiskeri]], men hovedaktiviteten er i nutiden [[turisme]]. Landskabet er præget af granitmassiver med forrevne klippekyster og mange undersøiske rev og skær.
 
På grund af dårlige besejlingsforhold er St. Mary's Airportlufthavn den vigtigste forbindelse mellem øerne og Sydengland. LufthavnenFra lufthavnen transporteres transportererder med helikoptere og mindre flyvemaskiner, foruden personer, også store mængder af afskårne blomster og friske grønsager. Lufthavnen er også det administrative center for øernes Brand og Redningstjeneste. Om sommeren fra marts til oktober sejler passagerfærgen Scillonian III fra Penzance Cornwall. Om sommeren besøges øerne af mange krydstogtskibe.
 
Øernes placering i nærheden af [[golfstrømmen]] betyder, at det sjældent er frost og sne, og det giver landmændene gode mulighed for at dyrke blomster og grønsager tidligere end det britiske hovedland. Om vinteren kan den nordlige del af øerne være udsat for atlantiske storme. Særlig den nordlige del er præget af landskaber af lyngområder og golde klipper.
 
De beboede øer er [[St. Marys (Scillyøerne)|St. Marys]], [[Tresco (ScillyøScillyøerne)|Tresco]], [[St. Martins (ScillyøScillyøerne)|St. Martins]], [[St. Agnes (ScillyøScillyøerne)|St. Agnes]] og [[Bryher (ScillyøScillyøerne)|Bryher]]
 
Af de ca 145 ubeboede øer og skær kan bl.a nævnes [[Samson (ScillyøScillyøerne)|Samson]].
 
== Historie ==
Ved slutningen af den sidste [[Istid]] var havspejlet 80 til 100 meter lavere, og de nuværende øer var en stor sammenhængende ø. I [[Ældre stenalder]] blev den beboet fra det i nærheden beliggende Cornwall. Der er mere end 500 mindesmærker fra den Yngre stenalder og [[Bronzealder]]en, ca 30 af dem er kun sigtbar ved [[Tidevand|ebbe]]. De sunkne pladser, som er arkeologisk udgravet, består af ti10 hyttefundamenter, syv7 stenkister, nogle grave, fire4 voldindhegninger og tolv12 andre objekter. I bugten Mount’s Bay er der fundet rester af skove og hustomter. Fra den yngre stenalder er der på øerne bevaret over 80 [[Dysse|Stendysser]]. De mest arkeologiske[[arkæologi]]ske seværdigheder er:
*Bant’s Carn (Scillonian Passage dysse på St. Mary’s)
*Buzza Hill
*Innisidgen (to kammergrave på Helvear Down)
*Obadiah’s Barrow
Under den [[Engelske borgerkrig]] [[1642]]-[[1651]] blev anhængerne af monarkiet fortrængt fra de britiske øer. Den kongetro marine trak derved til Scillyøerne, som var behersket af enden kongetro Sir John Grenville (1643–1701).
 
Den 22. oktober 1707 ramte 4 britiske krigsskibe på grund af en forkert positionsbestemmelse skærerne ved Scillyøerne og ialt 1.450 døde.
 
Havet ved øerne er fyldt med skibsvrag. Der er registreret omkring 800 skibsforlis gennem tiderne, hvoraf kun omkring 100 af vragene er fundet. Mange af de fundne vrag fra ældre og nyere tid havde last af store værdier. Som på mange kyststrækninger i tidligere tider, lokkede øernes befolkning forbipasserende skibe til forlis, med efterfølgede drab af besætninger og tilegnelse af skibenes laster, en lukrativ levevej.
== Turisme ==
Der er campingpladser, B & B, gæstehuse med halvpension, sommerhuse, hoteller, restauranter, badestrande, vandrestier, naturområder og muligheder for golf, dykning og lystsejlads.
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.simplyscilly.co.uk/ Turisstinformation]

Navigationsmenu