Forskel mellem versioner af "Den store udrensning"

Spring til navigation Spring til søgning
24 bytes fjernet ,  for 10 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (r2.7.1) (robot Ændrer: uk:Великий терор)
'''Den store udrensning''' eller '''den store terror''' ([[russisk (sprog)|russisk]]: Большая чистка) var en omfattende undertrykkelses- og forfølgelseskampagne, der blev igangsat af [[Josef Stalin]] i [[Sovjetunionen]] i [[1936]]. Formålet var at sikre Stalins stilling ved at skaffe sig af med reelle og potentielle modstandere.
 
Terroren varede til [[1938]] og omfattede udrensninger indenfor [[Sovjetunionens kommunistiske parti]], undertrykkelse af bønder ("kulakker"), [[deportation]]er af etniske minoriteter og forfølgelse af enkeltpersoner af diverse andre grunde. Kampagnen var præget af fængslinger, drab, omfattende [[overvågning]], og udbredte mistanker om sabotage, fængslinger og drab.
 
Mens mange 'almindelige' borgere blev sat i tvangsarbejdslejre, gik det anderledes brutalt for de ledende bolsjevikker. Kulminationen på udrensningen var de såkaldte Moskvaprocesser i [[1937]], hvor tusindvis af højtrangerende partimedlemmer, embedsmænd og officerer blev stillet for retten og tilstod forbrydelser mod partiet og staten. Mange af dissedem krævede tilmed at blive idømt [[dødsstraf]]. I medierne skabte sagen stor fuore, fordi det var tydeligt at tilståelserne var resultatet af massivt pres. De fleste blev imidlertid henrettet.
 
Estimater over antalletAntallet af ofre varierevarierer fra det officielle tal 681.692 til nærmere 2 mio. I Vesten blev begrebet "den store terror" lanceret i [[Robert Conquest]]s bog med samme titel fra [[1968]].
 
==Eksterne henvisninger==
Anonym bruger

Navigationsmenu