Den store udrensning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Den store udrensning eller den store terror (russisk: Большая чистка) var en omfattende undertrykkelses- og forfølgelseskampagne, der blev igangsat af Josef Stalin i Sovjetunionen i 1936. Formålet var at sikre Stalins stilling ved at skaffe sig af med reelle og potentielle modstandere.

Terroren varede til 1938 og omfattede udrensninger indenfor Sovjetunionens kommunistiske parti, undertrykkelse af kulakker, deportationer af etniske minoriteter og forfølgelse af enkeltpersoner af andre grunde. Kampagnen var præget af fængslinger, drab, omfattende overvågning og udbredte mistanker om sabotage.

Mens mange 'almindelige' borgere blev sat i tvangsarbejdslejre, gik det anderledes brutalt for de ledende bolsjevikker. Kulminationen på udrensningen var de såkaldte Moskvaprocesser i 1937, hvor tusindvis af højtrangerende partimedlemmer, embedsmænd og officerer blev stillet for retten og tilstod forbrydelser mod partiet og staten. Mange af dem krævede tilmed at blive idømt dødsstraf. I medierne skabte sagen stor fuore, fordi det var tydeligt at tilståelserne var resultatet af massivt pres. De fleste blev imidlertid henrettet.

Antallet af ofre varierer fra det officielle tal 681.692 til nærmere 2 mio. I Vesten blev begrebet "den store terror" lanceret i Robert Conquests bog med samme titel fra 1968.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: