Diskussion:Placebo: Forskelle mellem versioner

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Dansk forskning
Linje 12: Linje 12:


:::Tak for forklaringen. Selv efter 23 år i Danmark lærer jeg noget nyt! Jeg er Amerikaner, så der findes mange detaljer at lære. Jeg troede at de fleste danskere på Danske hjemmesider havde skrevet det rigtigt, men bindestregen forklarer det. Det havde jeg ikke lagt mærke til. Tak igen. -- [[Bruger:Fyslee|Fyslee]] 16. apr 2006 kl. 21:30 (CEST)
:::Tak for forklaringen. Selv efter 23 år i Danmark lærer jeg noget nyt! Jeg er Amerikaner, så der findes mange detaljer at lære. Jeg troede at de fleste danskere på Danske hjemmesider havde skrevet det rigtigt, men bindestregen forklarer det. Det havde jeg ikke lagt mærke til. Tak igen. -- [[Bruger:Fyslee|Fyslee]] 16. apr 2006 kl. 21:30 (CEST)

==Subjectiv vs. objektiv effekt==
[http://en.wikipedia.org/wiki/Placebo_effect#Objective_or_subjective_effects.3F Dansk forskning] får en velfortjent plads i den engelske artikel. Disse kendsgerninger trænger til at blive inkorporeret i artiklen her, da Hróbjartsson og Götzsche har ret, og deres "opdagelse" (bestemt ikke nyt) slår fast hvad forskere har altid vidst og handlet efter. Man kunne ligeså godt kalde det "placebo illusionen," da objektiv effekter er meget begrænset, og har aldrig været bevist at have nogen særlig betydning som kur for nogen rigtig biologiske eller alvorlige tilstande. De kan sagtens give trøst og fungere som narresut, indtil en alvorlige tilstande har progrederiet indtil det er for sent for lægerne at gøre noget. Derfor betragtes det som uetisk at brug placebo i behandlingsøjemed, men obligatorisk i forskningsøjemed. Man må ikke bedrage patienter som er i nød, men man skal opdage den virkelige virkningsmekanisme i en behandling, og her er placebo uundværlige i forskningens tjeneste. -- [[Bruger:Fyslee|Fyslee]] 16. apr 2006 kl. 21:45 (CEST)

Versionen fra 16. apr. 2006, 21:45

Placebo effekt vs. placeboeffekt

Udtrykket er klart oftest brugt som to ord, og ikke som sammensat ord:

-- Fyslee 16. apr 2006 kl. 10:49 (CEST)

Placebo er substantiv (if. RO), og Placebo effekt strider derfor mod dansk sprogbrug (såkaldt "særskrivning"). Når den dog ret ofte forekommer, må det skyldes "hastig" oversættelse fra engelsk. Videre må det påpeges at der blandt de nævnte 1.300 hits er en stor del med bindestreg: Placebo-effekt (som er mere acceptabelt). -- Sebastjan 16. apr. 2006 kl. 11:00 (CEST)
Det ændrer nu ikke på, at det "selvfølgelig" skal staves i ét ord givet sædvanlig dansk retstavning. Derudover skal du være opmærksom på, at en google-søgning efter "placebo effekt" også rammer alle steder, hvor der er brugt bindestreg (altså "placebo-effekt"), hvilket er mere korrekt end to ord, men brug af en sådan pædagogisk bindestreg finder jeg ikke nødvendig her. --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 16. apr 2006 kl. 11:03 (CEST)
Tak for forklaringen. Selv efter 23 år i Danmark lærer jeg noget nyt! Jeg er Amerikaner, så der findes mange detaljer at lære. Jeg troede at de fleste danskere på Danske hjemmesider havde skrevet det rigtigt, men bindestregen forklarer det. Det havde jeg ikke lagt mærke til. Tak igen. -- Fyslee 16. apr 2006 kl. 21:30 (CEST)

Subjectiv vs. objektiv effekt

Dansk forskning får en velfortjent plads i den engelske artikel. Disse kendsgerninger trænger til at blive inkorporeret i artiklen her, da Hróbjartsson og Götzsche har ret, og deres "opdagelse" (bestemt ikke nyt) slår fast hvad forskere har altid vidst og handlet efter. Man kunne ligeså godt kalde det "placebo illusionen," da objektiv effekter er meget begrænset, og har aldrig været bevist at have nogen særlig betydning som kur for nogen rigtig biologiske eller alvorlige tilstande. De kan sagtens give trøst og fungere som narresut, indtil en alvorlige tilstande har progrederiet indtil det er for sent for lægerne at gøre noget. Derfor betragtes det som uetisk at brug placebo i behandlingsøjemed, men obligatorisk i forskningsøjemed. Man må ikke bedrage patienter som er i nød, men man skal opdage den virkelige virkningsmekanisme i en behandling, og her er placebo uundværlige i forskningens tjeneste. -- Fyslee 16. apr 2006 kl. 21:45 (CEST)