Grafisk brugerflade: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot ændrer sr:Grafički korisnički interfejs
Minsbot (diskussion | bidrag)
Linje 39: Linje 39:
[[gl:Interface gráfica de usuario]]
[[gl:Interface gráfica de usuario]]
[[he:ממשק משתמש גרפי]]
[[he:ממשק משתמש גרפי]]
[[hi:चित्रितोप योजक सम्पर्क साधन]]
[[hi:ग्राफिकल यूज़र इंटरफेस]]
[[hr:Grafičko korisničko sučelje]]
[[hr:Grafičko korisničko sučelje]]
[[hu:Grafikus felhasználói felület]]
[[hu:Grafikus felhasználói felület]]

Versionen fra 10. sep. 2012, 21:03

En grafisk brugerflade eller grafisk brugergrænseflade er inden for datalogi (og datateknik) en grafisk grænseflade igennem hvilken en bruger interagerer med en computer. Grænsefladen representeres på en skærm og består af en kombination af tekst og grafik som bruger direkte kan manipulere med fx tastatur og mus. På engelsk benyttes betegnelsen GUI (Graphical User Interface).

Baggrund

Når et styresystem eller et program har en grafisk brugerflade, præsenteres mulige kommandoer og funktioner i mange tilfælde ved hjælp af små billeder (der normalt kaldes ikoner). Oftest med brug af en mus vil man kunne flytte en markør rundt på skærmbilledet. Markøren kan pege på ikonerne, og klikker man da på musens knap vil en given funktion blive udført. Et eksempel kunne være en ikon med et billede af en printer. Det er nemt at lære at en sådan ikon vil forårsage at noget udskrives. En kommandolinje ses oftest som modstykket til en grafisk brugerflade. Ved en kommandolinje-brugerflade ville man eksempelvis skulle skrive kommandoen 'print', 'udskriv', 'skriv' eller lignende for at en lignende funktion aktiveres.

I de fleste grafiske brugerflader bruges metaforen om et skrivebord (desktop) hvor forskellige objekter (ikoner) befinder sig. Aktiverer man en af disse ikoner, vil typisk et program starte. Dette program vil vises i et vindue, altså blot en del af skærmen. Startes et andet program, præsenteres det i et andet vindue, og der kan da skiftes mellem at arbejde med eller i de forskellige programmer.

Historie

Flere elementer hører til den grafiske brugerflades historie, her indledes med det arbejde der blev udført ved Xerox's PARC udviklingslaboratorium. Her udvikledes en eksperimentel computer (Xerox Alto) der nok kan betegnes som den første computer med det vi i dag ville genkende som en grafisk brugerflade.

Arbejdet ved Xerox PARC blev bl.a. demonstreret for Steve Jobs og andre medarbejdere fra Apple. Ideerne som Apple medarbejderne fik fra bl.a. PARC blev først anvendt i Apple Lisa computeren der dog aldrig opnåede kommerciel succes. Den første computer med grafisk brugerflade der opnåede kommerciel succes blev Apple Macintosh der blev lanceret i 1984.

I 1985 lancerede Microsoft Windows v1.0. Windows brugerfladen var oprindeligt et tillægsprodukt der kunne installeres oven på MS-DOS, men i dag er brugerfladen en integreret del af de styresystemer Microsoft sælger. Amiga udsendte det år den første Amiga computer, hvis grafiske brugerflade kaldtes Workbench, og var datidens mest revolutionerende grafikteknologi - i stedet for 8 bit opererede den med 16 bit.

Af andre grafiske brugerflader kan nævnes Digital Research's GEM, OS/2's Presentation Manager, X Window System og KDE.

Wikimedia Commons har medier relateret til: