Forskel mellem versioner af "Kliche (tryk)"

Spring til navigation Spring til søgning
1 byte tilføjet ,  for 8 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer
(Ny side: En '''kliché''' er inden for bogtrykket et trykelement for billeder i højt relief frembragt ved ætsning i metal eller fremstillet i plastik. == Teknik == Metalklichéer blev opr...)
 
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>; kosmetiske ændringer)
Man fremstillede først et hårdt (uden gråtoner) negativ i samme størrelse som klichéen i et stort reprokamera. Dette kunne være flere meter langt. Negativet skulle vendes om for at det færdige tryk kunne blive retvendt. Dette skete med et spejl eller et prisme.
 
Negativet blev fremkaldt og kontaktkopieret på en metalplade belagt med en lysfølsom hinde. Som metal brugte man som oftest [[zink]], men til større oplag eller til særligt fine tryk brugte man [[messing]] eller [[kobber]]. Den lysfølsomme hinde var [[æggehvide]] eller [[fiskelim]] tilsat ammoniumbikromat. [[Shellak]] kunne også bruges. Når hinden blev belyst, garvedes de belyste dele og blev uopløselige. Man påførte et lag farve og vaskede de ubelyste partier af hinden bort. Efter tørring pudredes hinden med asfaltpulver og pladen opvarmes, så asfalten smeltede sammen med hinden. Brugtes fiskelim, smeltede limen til en art syrefast emalje. Bagsiden af pladen blev beskyttet med et lag shellak.
 
Pladen ætsedes derpå, enten i en skål eller i en ætsemaskine, der kastede ætsevæsken mod pladen. Zinkklichéer ætsedes med [[salpetersyre]], kobber og messing med [[jernklorid]]opløsning.
 
== Kilder/referencer ==
* Klichefremstilling ''i:'' ''Bogtrykkerbogen''. - København 1946 / J. Zedeler, A. Bakøy & E. Reimer Nielsen. 1946
{{Commonscat|Printing}}
 
242.701

redigeringer

Navigationsmenu