Wikipedia:Patruljanter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Solicit-Reference.svg Gnome-system-run.svg Monobook icon.svg Incomplete-document.svg Wiki-name.svg Wiki-newadmin.svg Bookmark-new.svg RCPatroller Badge.png
Anmodning om
administratorassistance
Requests for administrator attention
Anmodning om botstatus
Bot approval requests
Anmodning om botassistance Anmodninger om
forbud
Anmodning om ændring af brugernavn
Rename requests
Ansøgning om
administratorstatus
Ansøgning om
bureaukratstatus
Ansøgning om
patruljantstatus

Genvej:
WP:P
Wikipedia Patroller.png

Desværre oplever Wikipedia en stor mængde hærværk og begynderfejl. For at afhjælpe dette, bruger en lang række erfarne brugere (ikke kun administratorer) en del tid på at tjekke om rettelserne er ok. For at undgå at mange brugere tjekker den samme rettelse kan ændringen markeres som tjekket med den såkaldte patruljering.

Patruljeringsopgaven går ud på at vurdere hver enkelt ændring fra alle brugere, der ikke patruljeres automatisk. Ændringer som man har vurderet til at være i orden, skal markeres som patruljeret. Hærværk skal også markeres som patruljeret hvis man sørger for at rette det. Er man i tvivl, så skal man blot lade den stå upatruljeret.

Desto flere der samles om denne opgave, desto bedre. For brugere der gerne vil hjælpe til, og for at sikre en ensartet behandling af "vandaler", giver denne side retningslinjer for patruljeringen. Det er ikke meningen at disse skal følges slavisk; omtanke kommer altid først.

Vejledning for patruljanter[redigér wikikode]

En upatruljeret ændring

Jeg er blevet patruljant![redigér wikikode]

Tillykke! Du kan nu sætte skabelonen {{Bruger patruljant}} på din brugerside, hvis du har lyst. Du behøver derudover ikke gøre noget særligt for at tage værktøjet i brug. Nedenfor kan du få hjælp til at komme i gang.

Hvordan kan man se, om en ændring ikke er patruljeret?[redigér wikikode]

Hvis man går ind i seneste ændringer, kan man ved nogle ændringer se et rødt udråbstegn (!). Upatruljerede ændringer er markeret med udråbstegnet.

Hvordan markerer man en ændring som patruljeret?[redigér wikikode]

Tryk på Markér som patruljeret

Ved at trykke på forskel ved en upatruljeret ændring i seneste ændringer kan man se hvilke ændringer der er blevet foretaget. Som patruljant vil man også få en ekstra knap: [Markér som patruljeret]. Trykker man på knappen vil ændringen blive markeret som patruljeret. På denne måde kan man undgå dobbelt-arbejde. Hvis ændringen er hærværk, skal du trykke på [rul tilbage], og derefter indsætte en passende test-skabelon på vandalens diskussionsside. Bemærk at tilbagerulning kun må bruges til fjernelse af redigeringer, som tydeligvis er foretaget i ond tro.

Hvis du bruger [rul tilbage], markeres de ændringer du fjerner automatisk som patruljeret.

Hvordan markerer man en ny artikel som patruljeret?[redigér wikikode]

En ny artikel, der ikke er patruljeret.

Hvis man ønsker at markere en ny artikel som patruljeret vil man ikke kunne se forskel knappen.
Derfor skal man læse den nye artikel igennem på den almindelige måde. I det nederste, højre hjørne vil man kunne se et link: [Markér denne artikel som patruljeret]. Hvis artiklen er i orden så tryk dér; hvis ikke, så indsæt {{hurtigslet}} eller en lignende skabelon. Siden bør dog ikke markeres som patruljeret, da administratorer sandsynligvis hurtigere vil få øje på artiklen, hvis den fremgår af listen over upatruljerede ændringer.

Hvordan markerer man en ny artikel som patruljeret, hvis den er blevet flyttet ?[redigér wikikode]

Hvis en ny artikel bliver flyttet før den bliver patruljeret, så kan man ikke umiddelbart patruljere den. En måde at løse problemet på er at klikke på den upatruljerede side / gamle titel (fx linket http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Patruljering_af_flyttede_artikler&rcid=6381858) og kopiere rcid fra URL'en (fx ”&rcid=6381858”) og så gå til den nye side og indsæt den kopierede rcid i URL'en. Når man så trykker enter skulle der gerne komme det sædvanlige link [Markér denne artikel som patruljeret], som man så kan patruljere.

Hvordan markerer jeg en omdirigeringsside som patruljeret?[redigér wikikode]

Omdirigeringer patruljeres på samme måde som nye artikler. Hvis man går ind på en omdirigering, vil man blive omdirigeret, men [Markér denne artikel som patruljeret]-knappen vil kun markere omdirigeringen som patruljeret.

Hvad nu, hvis jeg ikke ved, om ændringen er i orden?[redigér wikikode]

Så skal du bare lade den være. En anden kan jo komme forbi og tjekke den. Du kan eventuelt kigge på artiklerne på andre sprog eller du kan prøve at søge på google om der findes nogle troværdige kilder, der bekræfter forholdet.

Hvis der er tale om kontroversielle ændringer (fx hvis nogen skriver at en kendt person er død eller at Danmark har invaderet Sverige) og en google-søgning eller et opslag på et par store aviser ikke giver nogle bekræftelser, så kan ændringen fjernes og du kan skrive en besked på brugerens diskussionsside om at finde kilder til påstanden.

Statistik over patruljeringer[redigér wikikode]

Tildeling af patruljantrettigheder[redigér wikikode]

Patruljant-flag kan tildeles uden afstemming af en administrator efter følgende retningslinje efter ansøgning:

  • Brugeren har foretaget mindst 200 redigeringer i artikel-navnerummet eller har relevant erfaring fra andre søsterprojekter
  • Kan vurderes at være en stabil bruger med en forståelse af miljøet på Wikipedia. Fx har fået autopatruljerede flag og den sidste periodes redigeringer ikke givet store problemer.
  • Har vist interesse for at rette op på andres bruges redigeringer, som at afhjælpe fejl og hærværk.

Hvis en administrator afviser en ansøgning eller er i tvivl, kan den sendes til afstemning.

En administrator kan spørge på en erfaren brugers diskussionsside om han/hun vil have et patruljant-flag. Hvis denne accepterer kan forslagsstiller eller anden administrator tildele flaget.

Afstemningsregler[redigér wikikode]

Det er kun aktive administratorer[1], samt andre patruljanter der kan deltage i afstemningen. En person anerkendes til patruljering, når mindst 7 af de aktive administratorer eller patruljanter har godkendt vedkommende og der skal være mindst 75% af dem, som deltager i afstemningen, som støtter ansøgningen, men der skal dog gå mindst 24 timer fra ansøgningen udfærdiges til brugerrettighederne ændres, for at alle kan nå at give deres mening til kende. Et forslag står indtil, brugeren er godkendt eller maksimalt en måned. Såfremt en bruger ikke umiddelbart godkendes, skal der gå mindst en måned, før brugeren kan ansøge igen.

Fratagelse[redigér wikikode]

Hvis patruljanten bliver problematisk, kan en administratorer eller en patruljant sætte pågældende bruger til afstemning ved at oprette en afstemning længere nede på denne side. Afstemningen skal foregå over mindst 7 dage; aktive administratorer og patruljanter kan stemme. Hvis fratagelsen skal vedtages, skal 75% af de deltagende brugere stemme for, og der skal være mindst 7 stemmer for at fratage patruljantrettigheden. Hvis fratagelsen vedtages, må brugeren kun igen tildeles patruljantrettigheden ved afstemning. Der skal gå mindst en måned efter fratagelsen, før brugeren må ansøge om patruljantrettigheden.

Vejledning for ansøgning[redigér wikikode]

Ønsker du at kunne patruljere, skriv da teksten: "==== {{bruger links|DIT BRUGERNAVN}} ====" under overskriften Ansøgning evt. afstemning. Beskriv, hvorfor du gerne vil kunne patruljere, og afvent herefter afgørelse fra en administrator. I det tilfælde at din ansøgning afvises, vil ansøgningen blive sendt til afstemning som beskrevet oven for.

Tidligere afstemninger[redigér wikikode]

  • Arkiv (februar 2009 - oktober 2010)
  • Arkiv 2 (november 2010 - juli 2012)
  • Arkiv 3 (september 2012 -)

Nuværende patruljanter[redigér wikikode]

Brugere, der er patruljanter, er listet på den automatiske liste.

Ansøgning evt. afstemning[redigér wikikode]

Rsteen (diskussion | bidrag | logliste | slettede brugerbidrag | blokeringslog | håndtering af brugerrettigheder)[redigér wikikode]

Efter et arbejdsliv fyldt med administrativt arbejde havde jeg ellers svoret, at skriveriet på Wikipedia skulle være af udpræget lystbetonet art. Men hvis situationen er så forstemmende som beskrevet - og fællesskabet vil kendes ved mig - giver jeg gerne en hånd med. Venlig hilsen --Rsteen (diskussion) 10. jun 2017, 10:12 (CEST)

Hermed tildelt. mvh Tøndemageren (diskussion) 10. jun 2017, 10:18 (CEST)

Ditlev_Petersen (diskussion | bidrag | logliste | slettede brugerbidrag | blokeringslog | håndtering af brugerrettigheder)[redigér wikikode]

Villy Fink Isaksen synes, jeg bør melde mig som patruljant. Tja, jeg har ikke voldsomt lyst til at slå folk i hovedet, men jeg har da rodet rundt herinde i nogen tid og rettet en hel del småfejl. Og rullet hærværk tilbage til noget nogenlunde fornuftigt. Så jeg gør næppe situationen værre ved at hjælpe lidt til. Jeg har arbejde og en masse andet ved siden af, men når jeg nu alligevel hænger herinde så meget, så kan jeg da godt prøve mine evner som "kustode" af. Efter bedste evne og vilje. Ditlev Petersen (diskussion) 15. jun 2017, 22:50 (CEST)

Ingen grund til at slå nogen hovedet fordi man patruljerer. Det drejer sig hovedsageligt om at tjekke for åbenlyse fejl og vejlede brugere. Dejligt du følger Villys opfording og du er hermed tildelt patruljantrettigheder. Med venlig hilsen Savfisk (diskussion) 15. jun 2017, 23:19 (CEST)
@Villy Fink Isaksen: Brugeren er tildelt rettighederne :) mvh Tøndemageren (diskussion) 21. jun 2017, 09:40 (CEST)

Doofenschmirtz (diskussion | bidrag | logliste | slettede brugerbidrag | blokeringslog | håndtering af brugerrettigheder)[redigér wikikode]

Jeg ville gerne ansøge om patruljantstatus, da jeg har stor interesse for bl. a. bekæmpelse af hærværk på Wikipedia. Jeg beskæftiger mig med lidt af hvert; offentligt transport og TV-branchen. Jeg vil dog gerne have pauser indimellem, da jeg stadigvæk går i skole og ville være sammen med mine venner. Og så har jeg læst Wikipedia:Landsbybrønden/Er folk bange for at patruljere, hvilket gør mig ked af det, at der er lidt mangel på patruljanter. Hærværk må og SKAL IKKE vinde!! Synes I, at jeg har erfaring nok til, at jeg kan blive patruljant? På forhånd tak!Doofenschmirtz (diskussion) 9. jun 2017, 20:55 (CEST)

  • Symbol comment vote.svg Kommentar - Du skal have tusind tak for din interesse i projektet og hærværksbekæmpelsen. Du er kommet meget godt fra start, men du er stadig meget ny, og jeg kan mærke, at der mangler lidt erfaring på diverse områder. Jeg vil opfordre dig til at fortsætte sådan over sommeren, og så er jeg sikker på, at jeg kan støtte. Men lige nu Symbol oppose vote.svg Støtter ikke. Mvh. Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 9. jun 2017, 21:02 (CEST)

[redigeringskonflikt

Du er mig noget "grøn" i forhold til at få patruljantrettigheder. Du har kun været her en uges tid. Du opfylder ikke betingelserne for at få rettighederne uden afstemning, så det kan være andre er uenige :-). Enhver hærværksbekæmpelse er velkommen, så bare klø på, så kan vi se på det senere på sommeren :-).
- Sarrus (db) d. 9. jun 2017, 21:08 (CEST)
Jeg synes altså også, at færre end 100 redigeringer i alt er for lidt. Men du er klart på rette spor, og når du kører løs, så laver du nogle fejl, hvilket som bekendt er vigtigt som understøttelse af læring. Vi ser tiden an, og så tror jeg sagtens du kan blive patruljant inden alt for længe. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 9. jun 2017, 22:54 (CEST)
Også jeg vil give dig en opmuntring med på vejen. Du ser helt sikkert ud til at være på rette spor, og jeg er meget glad for dine bidrag. Fortsæt i samme spor, få lidt mere erfaring under bæltet, og så er jeg sikker på, at din næste ansøgning (som jeg ser frem til) bliver antaget. Med venlig hilsen, --Medic (Lindblad) (diskussion) 10. jun 2017, 11:55 (CEST)
Jeg har fulgt dine redigeringer, og det ser lovende ud. Fortsæt på samme måde, så får du utvivlsomt tildelt rettighederne indenfor en overskuelig fremtid. Rmir2 (diskussion) 16. jun 2017, 08:59 (CEST)

Se også[redigér wikikode]

Fodnoter[redigér wikikode]

  1. ^ En aktiv administrator defineres som en administrator, som har lavet mindst én redigering inden for de seneste 180 dage, og som ikke har administratorstatus af softwareudviklingsmæssige årsager.