Sollys: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>
m (fjernet minibus)
m (Retter tankestreger – burde ignorere [[ ]], {{ }} og <math> samt <gallery>)
Sollys er [[Kilde (oprindelse)|kilden]] til al [[energi]] i [[økosystem]]erne. Den opfanges af [[klorofyl]]molekylerne og omdannes igennem [[fotosyntese]]n til kemisk energi, som er bundet i [[druesukker]]. [[Plante]]rne bruger selv en betydelig del af den opsamlede energi i deres [[respiration]], men en væsentlig del går ind i [[fødenet]]tene via planteæderne.
 
[[Entropi]]en gør, at den omdannede [[solenergi]] går tabt som varmestråling i forbindelse med respiration i hvert enkelt [[trofisk niveau]]. Den samlede varmeopbygning udstråles fra kloden til verdensrummet, - hvis ellers ikke [[drivhusgas]]ser lægger sig imellem.
 
Under normale forhold vil energimængden i sollys svare til mængden af varmeudstråling til rummet, sådan at kloden hverken bliver varmere eller koldere. [[Drivhuseffekt]]en gør, at der ophobes varme på kloden, og diskussionen går da på, om de målbare forandringer i klimaforholdene mest af alt skyldes naturlige udsving, eller om de hovedsageligt skyldes menneskeskabte ændringer i [[Jordens atmosfære|atmosfærens]] sammensætning.
274.384

redigeringer

Navigationsmenu