Dan (grad): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot: Ændrer nl:Dan (sport) til nl:Dan (graad)
CocuBot (diskussion | bidrag)
m r2.7.2) (Robot: Ændrer ru:Дан (спорт) til ru:Дан (разряд)
Linje 77: Linje 77:
[[pl:Dan]]
[[pl:Dan]]
[[pt:Dan (artes marciais)]]
[[pt:Dan (artes marciais)]]
[[ru:Дан (спорт)]]
[[ru:Дан (разряд)]]
[[sh:Dan (nivo)]]
[[sh:Dan (nivo)]]
[[simple:Dan (rank)]]
[[simple:Dan (rank)]]

Versionen fra 17. dec. 2012, 18:25

Denne artikel omhandler henholdsvis dan- og kyū-grader inden for japansk kampsport. Opslagsordet har også en anden betydning, se Dan.

En dan er en grad inden for japansk kampsport, der ofte betegnes som en 'mestergrad'.

Historie

I 1883 indførte ophavsmanden for dan-systemet, Jigoro Kano, i forbindelse med modernisering af kampdisciplinen ju-jutsu til judo. Den efterfølgende årrække indførte de øvrige moderne japanske kampdiscipliner ligeledes dan-systemet, hvilket for eksempel kan observeres inden for iaido, aikido, karate, kyudo og den moderne kendo. Lavere niveauer inden for dette gradueringssystem betegnes almindeligvis med kyū grad (elevgrader). Opfindelsen af kyu-systemmet stammer ikke fra Japan, men paradoksalt er blevet indført i Japan. Kyu-dan systemet blev indført med henblik på graduering af den enkelte udøver uafhængig af de øvrige udøvere i den pågældende klub.

Efter indførelsen af det moderne gradueringssystem kan der inden for visse kampdiscipliner visuelt identificeres, hvilken dan-grad den pågældende udøver holder. I judo eksisterer således det 'sorte bælte', der symboliserer, at udøveren holder dan-grad; mens eksempelvis inden for den moderne kendo, eksisterer der ikke bælter, selvom der gradueres efter dan-systemet.

I den tidsperiode hvor den feudale samurai levede (før Meiji-restaurationen 1867-1869) eksisterede dan-systemet således ikke. Derimod var behov for andre uddannelsessystemer, der skulle tilgodese gruppens eksistens og ikke det enkelte individ. Eksempelvis eksisterede det såkaldte menkyo-systemet, der havde relevans i forhold til uddannelse af lærere med henblik på at videreføre traditionen for den pågældende skole (ryu).

Dan-grader

Fil:(1. – 5. Dan).gif
Sort bælte.

Dan-graden tildeles ofte en kamsportsudøver i forbindelse med en graduering (eksamen). Det japanske tegn (kanji) for dan, , betyder trin, trappe, niveau eller grad.

Det varierer hvor mange dan-grader, der eksisterer inden for de respektive stilarter, og historisk har antallet af dan-grader ændret antal siden den oprindelige indførelse. Denne ændring har både foregået i retning af stigning af antallet af dan-grader samt fjernelse af dan-grader. Endvidere kan der tildeles 'æres dan-grader', hvilket vil sige, at udøveren eksempelvis kan blive tildelt en eller flere dan-grader.

Typisk findes der ti dan-grader.

  1. Dan 初段 Shodan
  2. Dan 二段 Nidan (弍段 bruges også)
  3. Dan 三段 Sandan
  4. Dan 四段 Yondan
  5. Dan 五段 Godan
  6. Dan 六段 Rokudan
  7. Dan 七段 Nanadan
  8. Dan 八段 Hachidan
  9. Dan 九段 Kudan
  10. Dan 十段 Jūdan

Kyū-grader

Bælter der referer til forskellige kyū-grader.

Kyū (級) stammer fra Vesten, og betegner kategorien 'elev'. Kyū-graden tildeles ofte udøveren i forbindelse med en graduering (eksamen).

Kyū systemet varierer fra kampsportsdisciplin til kampsportsdisciplin. Nogle kampsportsdiscipliner benytter farvede dragter eller bælter, mens andre ikke har denne identificering. Inden for kyu-grader kan udøveren ligeledes springe i rækkefølgen i forbindelse med en graduering.

Typisk findes der seks Kyū-grader:

  1. Kyū 初級 Ikkyū
  2. Kyū 二級 Nikyū
  3. Kyū 三級 Sonkyū
  4. Kyū 四級 Yonkyū
  5. Kyū 五級 Gokyū
  6. Kyū 六級 Rokkyū

Intern henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til: