Dobbelt bogholderi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
MerlIwBot (diskussion | bidrag)
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 34 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q192803
Linje 31: Linje 31:


[[Kategori:Regnskabsvæsen]]
[[Kategori:Regnskabsvæsen]]

[[af:Dubbelinskrywingstelsel]]
[[ar:نظام القيد المزدوج]]
[[ca:Partida doble]]
[[cs:Podvojné účetnictví]]
[[de:Buchführung]]
[[en:Double-entry bookkeeping system]]
[[es:Partida doble]]
[[et:Kahekordse kirjendamise põhimõte]]
[[fa:حسابداری دوبل]]
[[fi:Kahdenkertainen kirjanpito]]
[[fr:Comptabilité en partie double]]
[[he:הנהלת חשבונות כפולה]]
[[hr:Dvojno knjigovodstvo]]
[[hu:Kettős könyvelés]]
[[id:Pembukuan berpasangan]]
[[it:Partita doppia]]
[[ja:複式簿記]]
[[kk:Қосарлы жазба]]
[[ko:복식부기]]
[[lt:Dvejybinis įrašas]]
[[nl:Dubbel boekhouden]]
[[no:Dobbelt bokholderi]]
[[pl:Reguła podwójnego zapisu]]
[[pt:Método das partidas dobradas]]
[[ro:Principiul dublei înregistrări]]
[[ru:Двойная запись]]
[[sh:Dvojno knjigovodstvo]]
[[si:ද්විත්ව සටහන් පොත් තැබීමේ ක්‍රියාවලිය]]
[[sk:Podvojné účtovníctvo]]
[[sr:Dvojno knjigovodstvo]]
[[sv:Dubbel bokföring]]
[[ta:இரட்டைப்பதிவு கணக்குவைப்பு முறை]]
[[uk:Подвійний запис]]
[[zh:复式簿记]]

Versionen fra 9. mar. 2013, 15:07

Kassebog til regnskabsføring

Det dobbelte bogholderi er en metode til registrering af regnskabsmæssige posteringer. Metoden stammer fra Italien, hvor den blev udviklet af købmænd og bankierer.

Den ældste beskrivelse af det dobbelte bogholderis metode finder man i en bog, som den italienske franciskanermunk Luca Pacioli skrev i 1494. Den har titlen Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita. Pacioli beskriver det dobbelte bogholderis metode som noget, der er kendt i forvejen, og man har da også fundet eksempler på bogholderi efter det dobbelte bogholderis metode tilbage fra begyndelsen af det 13. århundrede.

Paciolis bog gennemgår, hvordan man effektivt regner med de nye tal – arabertallene, der netop på dette tidspunkt var ved at blive indført i Europa. Da megen regning er knyttet til bogholderi, har han fundet det passende samtidig at medtage en udførlig beskrivelse af det dobbelte bogholderis metode, som på det tidspunkt var så gennemprøvet, at der siden kun er sket mindre ændringer.

Udgangspunktet for det dobbelte bogholderi er, at økonomiske transaktioner opdeles efter deres natur i en række arter, som hver især posteres på en konto. Der er ikke noget krav om, at der skal være et bestemt antal konti – det afhænger af den konkrete situation, hvor mange der er brug for.

Alle konti tilordnes en af fire hovedgrupper:

  • Aktiver – penge, tilgodehavender, lagre, maskiner, bygninger m.v. som man har rådighed over
  • Passiver – gæld til fremmede og til ejere (egenkapitalen)
  • Omkostninger – indeværende års konstaterede forbrug
  • Indtægter – indeværende års konstaterede indtægter

Aktiver og passiver udtrykker sammen en balance (aktiver minus passiver), som henregnes til et bestemt statustidspunkt. Indtægter og omkostninger udtrykker resultatet af driftsregnskabet (indtægter minus omkostninger) for den igangværende periode.

Hver konto er delt i en debet- og en kreditside, der føres således: Tilgang til aktiv- eller udgiftskonti posteres i debetsiden, mens afgang føres i kreditsiden. Tilgang til passiv- eller indtægtskonti posteres i kreditsiden, mens afgang føres i debetsiden.

Saldoen på en konto finder man ved at summere alle posteringerne i henholdsvis debet og kredit og trække den mindste sum fra den største. Saldoen er den herved fremkomne rest.

I det dobbelte bogholderi udløser enhver økonomisk transaktion mindst to posteringer i regnskabet – en i debet på en konto og en i kredit på en anden konto. Hvis man f.eks. køber en vare kontant og lægger den på lager vil man således debitere lager (tilgang til aktivkonto) og kreditere kasse (afgang fra aktivkonto). I det dobbelte bogholderi er der således en indbyggede kontrol i kraft af, at alle debetsaldi skal summere til det samme som alle kreditsaldi. Gør de ikke det, er der fejl i bogholderiet, og det er denne indbyggede kontrol, der har gjort det dobbelte bogholderi til et vigtigt økonomisk redskab siden renæssancen.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til: