Østerbymanden: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.3) (Robot tilføjer es:Hombre de Osterby
m migrateToWikidata at d:q473964
Linje 13: Linje 13:
[[Kategori:Sydslesvig]]
[[Kategori:Sydslesvig]]
[[Kategori:Sønderjyllands historie]]
[[Kategori:Sønderjyllands historie]]

[[de:Mann von Osterby]]
[[eo:Viro de Osterby]]
[[es:Hombre de Osterby]]
[[ru:Человек из Остерби]]
[[uk:Людина з Остербі]]

Versionen fra 26. mar. 2013, 16:17

Østerbymanden med sveberknuden

Østerbymanden (på tysk Mann von Osterby) er betegnelsen på et kranium af et moselig, fundet lidt ud for landsbyen Østerby i nærheden af Egernførde i Sydslesvig.

I maj 1948 fandt to brødre fra Østerby, der gravede tørv i en mose lige ud for byen, 70 cm under mosens overflade et afhuggede hoved, som blev senere kendt som Østerbymanden. Kraniet var indsvøbt i rådyrskind og havde mærker efter et (sandsynligvis) bedøvende slag i hovedet. Håret var flettet og samlet til en såkaldt sveberknude på siden af hovedet (opkaldt efter den vestgermansk folkestamme sveberne). Allerede i 98 e. Kr. skrev den romerske historiker Tacitus i hans etnografisk værk Germania, at germanske mænd bandt deres hår i denne frisure.

Moseligets dødstidspunkt blev ved hjælp af kulstof 14-datering dateret til årene 75 til 130 e.Kr. Der findes flere moselig fra jernalderen, som blev halshugget og sænket i en mose som for eksempel Pigen fra Roum Mose. Østerbymanden er nu udstillet på arkæologisk museum på Gottorp Slot i Slesvig by.

Litteratur

  • Wijnand van der Sanden, 1996. Udødeliggjorte i mosen: historierne om de nordvesteuropæiske moselig (Batavian Lion Int., Amsterdam) ISBN 90-6707-414-4, pp. 33, 84, 92, 146-147, 159.