Forskel mellem versioner af "Agent Orange"

Spring til navigation Spring til søgning
59 bytes fjernet ,  for 7 år siden
Slettet udokumenteret påstand: "Dioxinen kan vaskes fra, hvilket amerikanerne ikke gjorde. "
m (Bot: Migrerer 33 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q215946)
(Slettet udokumenteret påstand: "Dioxinen kan vaskes fra, hvilket amerikanerne ikke gjorde. ")
'''Agent Orange''' var en [[gift]], der blev brugt af [[USA|amerikanerne]] under [[Vietnamkrigen]]. Man sprøjtede det på træerne, så bladene faldt af og aldrig kom tilbage. Formålet var at blotte fjenden og fratage vietnameserne deres klare fordel, nemlig deres mulighed for at camouflere sig i [[Vietnam]]s tætte [[jungle]].
 
Agent Orange er en blanding af to aktive stoffer, nemlig 2,4,5-triklorfenoxy-eddikesyre ("[[2,4,5-T]]") blandet med 2,4-diklorfenoxy-eddikesyre ("[[2,4-D]]"). Disse to kemikalier er begge i sig selv skadelige for mennesker, men regnes ikke for miljøfarlige. Det er derimod [[dioxin]]en, 2,3,7,8-tetraklordibenzodioxin, som bliver dannet under fremstillingen. Dioxinen kan vaskes fra, hvilket amerikanerne ikke gjorde. Resultatet var Agent Orange miljøfarlige karakter.
 
De fleste amerikanske soldater vidste ikke, hvad de sprøjtede med. De troede, Agent Orange var myggespray, hvilket betød egen eksponering af huden, øjne og mund. "Det føltes lidt fedtet, når det kom på huden", fortæller en vietnamveteran, "men jeg tænkte ikke videre over det."
Anonym bruger

Navigationsmenu