Agent Orange

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gruppe af handicappede børn. De fleste er ofre fra Agent Orange

Agent Orange var en gift, der blev brugt af amerikanerne under Vietnamkrigen. Man sprøjtede det på træerne, så bladene faldt af og aldrig kom tilbage. Formålet var at blotte fjenden og fratage vietnameserne deres klare fordel, nemlig deres mulighed for at camouflere sig i Vietnams tætte jungle.

Agent Orange er en blanding af to aktive stoffer, nemlig 2,4,5-triklorfenoxy-eddikesyre ("2,4,5-T") blandet med 2,4-diklorfenoxy-eddikesyre ("2,4-D"). Disse to kemikalier er begge i sig selv skadelige for mennesker, men regnes ikke for miljøfarlige. Det er derimod dioxinen, 2,3,7,8-tetraklordibenzodioxin, som bliver dannet under fremstillingen. Resultatet var Agent Orange miljøfarlige karakter.

De fleste amerikanske soldater vidste ikke, hvad de sprøjtede med. De troede, Agent Orange var myggespray, hvilket betød egen eksponering af huden, øjne og mund. "Det føltes lidt fedtet, når det kom på huden", fortæller en vietnamveteran, "men jeg tænkte ikke videre over det."

I dag ønsker Vietnam erstatning fra amerikanerne. 5 dollar per misdannet barn, og da der er mange af dem, kan det blive meget dyrt. USA vil dog ikke anerkende det store forureningsomfang, som landet hævdes at have ansvaret for.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: