Autodidakt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
→‎Intro: {{Forveksles|Autodidakt (producer)}}
ajourført
Linje 1: Linje 1:
{{Forveksles|Autodidakt (producer)}}
{{Forveksles|Autodidakt (producer)}}
En '''autodidakt''' (af [[græsk]] autodídaktos = "selvlært") person, er en person, som uden hjælp fra lærere har tilegnet sig en stor viden og et stort erfaringsgrundlag inden for et bestemt område. Denne person er selvlært.
En '''autodidakt''' (af [[græsk]] autodídaktos = "selvlært") er en person, som uden hjælp fra lærere har tilegnet sig stor viden og erfaring inden for et bestemt område.


Af områder, hvor folk ofte kalder sig autodidakte, kan eksempelvis nævnes: [[kunst]], [[litteratur]], [[skuespil]] og [[håndværk]]. Desuden kan nogle områder være så smalle, at en egentlig uddannelse ikke eksisterer, eller hvor man diskuterer om en uddannelse er en realistisk mulighed ([[clairvoyance]]).
Autodidakte findes i [[kunst]], [[litteratur]], [[skuespil]] og [[håndværk]]. nogle områder findes ingen egentlig uddannelse. Ved [[clairvoyance]] findes mesterlære.


Ordet autodidakt betragtes ofte som negativt ladet, da det kan forbindes med en person, som ikke er uddannet i traditionel forstand. Dette er dog ikke korrekt sammenligning, idet en person sagtens kan have dygtiggjort sig indenfor et område, som ikke er tilstrækkeligt dækket af en relevant uddannelse. Dog kan ordet autodidakt nemt misbruges, idet en autodidakt persons kunnen er svært bevist. Personer som Mads Christensen (livsstilsekspert), den russiske raketforsker og filosof Konstantin Tsiolkovski, kan kategoriseres som autodidakte personer. De besidder ingen uddannelse indenfor deres område, og deres titler er begge ubeskyttede. Derfor er begrebet "autodidakt" ofte brugt om sådanne titler, da en yderligere definition er svær at konkretisere. Det kan her være svært at sondre mellem, hvornår en person er legitimt uddannet eller autodidakt inden for sådanne fag, og om personens kunnen derved når et rationelt sagligt niveau.
Ordet autodidakt er ofte negativt ladet, da den autodidakte anses for uuddannet. Det er dog ikke rimeligt, for mange kan have dygtiggjort sig et område, som ikke har en relevant uddannelse. Og mange klarer sig fint uden formel uddannelse. Både den dansk, australsk inspirerede prikkunstner [[Esther Ahlstrøm]] og den russiske raketforsker og filosof [[Konstantin Tsiolkovski]] er autodidakte. De har ingen formel uddannelse deres felt, og deres titler er ubeskyttede. Skellet er hårfint mellem en uddannet og en autodidakt.


[[Kategori:Uddannelse]]
[[Kategori:Uddannelse]]

Versionen fra 17. mar. 2014, 13:06

Ikke at forveksle med Autodidakt (producer).

En autodidakt (af græsk autodídaktos = "selvlært") er en person, som uden hjælp fra lærere har tilegnet sig stor viden og erfaring inden for et bestemt område.

Autodidakte findes i kunst, litteratur, skuespil og håndværk. På nogle områder findes ingen egentlig uddannelse. Ved clairvoyance findes mesterlære.

Ordet autodidakt er ofte negativt ladet, da den autodidakte anses for uuddannet. Det er dog ikke rimeligt, for mange kan have dygtiggjort sig på et område, som ikke har en relevant uddannelse. Og mange klarer sig fint uden formel uddannelse. Både den dansk, australsk inspirerede prikkunstner Esther Ahlstrøm og den russiske raketforsker og filosof Konstantin Tsiolkovski er autodidakte. De har ingen formel uddannelse på deres felt, og deres titler er ubeskyttede. Skellet er hårfint mellem en uddannet og en autodidakt.